Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Megvalósítaná okosóráját a magyar tervező

2014.03.11. 10:16
Balogh Gábor dizájner hatalmasat robbantott múlt héten: teljesen újragondolta az okosórák koncepcióját, igaz, a megvalósíthatóság nem az első számú tervezőelv volt. Az interneten imádják a koncepciót, pár nap alatt olyan sok pozitív visszajelzést kapott, hogy most már a megvalósításon gondolkodik. A startupokban és a közösségi adakozásban nem hisz, inkább órákkal foglalkozó cégeket keresne.

Az internet kedvenc okosóráját megálmodó Balogh Gábornak ez az első termékdizájnnal kapcsolatos projektre, eredetileg webgrafikus, illetve mobilalkalmazások tervezésével foglalkozik. Az okosórát mint alapot azért választotta, mert ez most divatos téma, nagyon sokan találgatnak, hogy milyen lehetne egy jól működő megoldás. Olyan megközelítéssel viszont még nem találkozott, amit megrajzolt.

A magyar tervező dizájnja létező, de nem okos órán alapul: a svéd Triwa nevű gyártó Havana nevű termékén. „Kedvenc kis óragyártóm, háromnegyed éve fedeztem fel őket. Nagyon szimpatikus a hozzáállásuk, online kommunikációjuk, és egységes, jól használható képeket tettek a weboldalukra” – mondja. A dizájner nem előre kérte el a képeket, hanem a kész terveket küldte el az ottani pr-igazgatónak, aki engedélyezte a publikálást.

Bejárta a sajtót

„Szabadúszó vagyok, mindig vannak sajnos szünetek a munkák között. Ilyenkor szeretem hasznosan tölteni az időt: vagy saját ötleten dolgozom, vagy valamilyen ötletre keresek megoldást. Most az volt az öltetem, hogy a felteszek a Behance-re (dizájner gyűjtőoldal) egy ilyen projektet, és összemérem a hasonló koncepciókkal” – tudtuk meg Balogh Gábortól.

A cél az volt, hogy elérje azt a népszerűséget, mint a korábbi okosóra-koncepciók, és ez be is jött: mára több mint százezer megtekintés, több ezer lájk és több száz komment van csak a Behance-oldalon. Az óradizájn bekerült a nemzetközi sajtóba a Verge-n keresztül, és a magyar lapok is hírt adtak róla.

Ráizgultak a franciák

Egy hétvége alatt sikerült a többi koncepcióval egy szintre hozni analóg kinézetű dizájnját: „Múlt héten pénteken publikáltam a Behance-en, pár napra rá pedig bejelentkezett a Verge emailben. Eleve szerettem volna, ha oda felkerül, mert egy-két koncepciót már láttam ott, erre ők voltak az elsők akik bejelentkeztek”. Innen már egy-két nap alatt a trendblogokra is átkerült az anyag.

oras

„Meglepően sok kapcsolatfelvétel van, a világ összes részéről: Finnországtól kezdve Amerikán át Franciaországig pezsegnek a témán” – mondja a fiatal tervező. Meglepően sok francia jelentkezik, különböző startupoktól.

Balogh kapott nem konkrétan az órához kapcsolódó állássajnálatokat: UI- (user interface – felhasználói felület) és UX- (user experience – felhasználói élmény) tervezéssel kapcsolatosokat is. Mások viszont kifejezetten az okosórán gondolkoznak, már előrehaladt terveik vannak: azonban eddig nem a nagy gyártóktól érkeztek megkeresések.

A startupokban nem hisz

„Az első hétvége alapján ötven olyan levelet kaptam, amire érdemes lehet válaszolni, és ebből tucatnyi olyan, amin már most is komolyabban elgondolkoztam. Mindig utánanézek, hogy milyen múlttal rendelkeznek. Sokan startuposok, akiknél nem garantált, hogy ezt végig tudják vinni. És Ők vannak többségben.”

A hozzászólók közül rengetegen írják, hogy akár drágán is megvennék az órát, ha egyszer elkészül. Többen közösségi pénzgyűjtést (crowdsourcing) szerveznének. A magyar dizájner szerint nagyon sokan ajánlották neki ezt a formát, de nem hisz benne, mert nagyon kicsi a megvalósításai arány. Szerinte egy már meglévő óragyár segítségével könnyebb ezt kivitelezni ötletét.

„Eredetileg csak dizájnprojektnek szántam, de annyi impulzus ért, hogy már úgy gondolom, hiba lenne ennek a megvalósításából kimaradni. Most már kimondottam keresem az olyan kapcsolatokat, ahol fejlesztés van" – mondja. „Az óra megvalósításában a szűk keresztmetszet, hogy kerek kijelző nem létezik: ami van, az úgy kerek, hogy lefedik egy részét, így a legolcsóbb megvalósítani. „Konkrétan mérnökökkel még nem volt időm beszélni: a levelek közül is csak azokra válaszoltam egyelőre, amelyek engedélyt kértek a publikáláshoz. Nekem mint nem mérnök végzettségű embernek vannak elképzeléseim, hogy kreatív tervezéssel ezeket át lehet hidalni. Nem egy hónap alatt, de belátható időn belül.”

A hobbiprojekt akár Balogh egész életét is megváltoztathatja: „Már felmerült a kérdés, hogy merre tovább, de egyelőre csak találgatni tudok, konkrétum nincs, de ez egy olyan lehetőség az életemben, amit szeretnék okosan kihasználni.”