Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felhőalapú adatbázis gyerekmolesztálás ellen

2014.03.24. 11:55

Több ország nemzetközi együttműködésben dolgozik egy felhőalapú adatbázison, amitől azt remélik, hogy a segítségével könnyebben azonosíthatják a gyermekmolesztálókat.

Az adatbázist azért hozták létre, hogy könnyebben feldolgozható legyen az a hatalmas mennyiségű adat, amit a bántalmazók általában felhalmoznak. A nyomozások és házkutatások alatt a nyomozók rengeteg fotót gyűjtenek be, egy adatbázissal viszont az eddig ismeretlen gyerekekről készült képek is azonosíthatók lennének.

Az adatbázis tesztelésében az Egyesült Államok, Új-Zéland, Kanada, Ausztrália és az Egyesült Királyság is részt vesz. A Project Vic nevű programot az amerikai Belbiztonsági Minisztérium , illetve az Eltűnt és Kizsákmányolt Gyermekek Nemzetközi Szervezete koordinálja.

James Cole, a program egyik menedzsere szerint a projekt azért született meg, mert rájöttek, hogy a nyomozások során egy-egy ügyön rengetegen dolgoznak. A probléma különösen szembeötlő az USA-ban, ahol egyes bűnügyekben érintett lehet a helyi rendőrség, illetve az állami és szövetségi hivatalok is.

A gyerekpornó, mint kemény valuta

A Belbiztonsági Hivatal minden évben több ezer gigabájt adatot gyűjt be gyermekmolesztálóktól; a bűnelkövetők általában rengeteg videót és képet gyűjtenek be, amik adott esetben bizonyítékok lehetnek.

A Project Vichez olyan cégektől vásároltak technológiát, mint a Netclean vagy a Hubstream; ezekkel könnyebben lehet kategorizálni a meglévő anyagokat. A felhő alapú adatbázissal az adatok valós időben kereshetővé válnak, és ez jelentősen felgyorsíthatja a nyomozást.

A gyermekmolesztálók Cole szerint azért halmoznak fel ennyi képet, mert egyfajta valutaként kezelik azt. Ahogy elmondta, az esetek 90 százalékában a tiltott tartalmak nem pénzért cserélnek gazdát, hanem új pornográf anyagokért. Minél frissebb egy ilyen anyag, annál magasabb az értéke. A Project Vic-kel a nyomozók az új anyagokra koncentrálhatnak, és így jobb eséllyel szabadíthatják ki az áldozatokat.