Egyre jobb a Google önvezető autója

2014.04.29. 10:19

Már jó sok idő eltelt, mióta a Google frissítette volna önjáró autóit. Az elmúlt időszakban rengeteg adatot szereztek az autókról és már nem csak arra koncentrálnak, hogy autópályákon tudjanak az autók biztonságosan navigálni.

Google's Lexus RX 450h Self-Driving Car
Fotó: Wikipedia

A cél most az, hogy a városi közlekedésben is megállják a helyüket. Ehhez az autók szenzorainak mindent érzékelni kell a közeledő gyalogostól az összetett helyzetek elemzéséig. A Google azt állítja, hogy autóik több száz tárgyat észlelnek egyszerre, és ebben benne vannak a közlekedési táblák is, de még a biciklisek által használt kézjelek is, amelyekkel az irányváltást jelzik.

Az önjáró autók képesek alkalmazkodni a környezethez. Egy videóban azt mutatják be, ahogy az autó észleli, hogy az egyik sáv le van zárva és még időben átvált a szabad sávba. Vagy egy parkoló autót észlel és kikerülni egy nagyobb ívben.

A Google autóit Mountain View-ban tesztelik. Eddig összesen 700 ezer mérföldet tettek meg. Hatalmas a fejlődés, a cég szerint számos olyan helyzet van, amely bajba sodorta volna az autókat két évvel ezelőtt, most automatikusan oldják meg ezeket a helyzeteket. Ugyanakkor még nem próbálják ki más városokban is, van még tanulnivalója az autóknak, míg erre sor kerül.  • Tippek
  • Babaváró hitel