Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A Pixar ingyen adja az Oscar-díjas szoftverét

2014.06.02. 11:27

Feltörekvő animátorok valószínűleg örülni fognak annak, hogy a Pixar rajzfilmstúdió ingyen elérhetővé tette a saját fejlesztésű tervezőszoftvere, a Renderman egy korábbi verzióját. Figyelembe véve, hogy a programot egyébként 500 dollárért, azaz több mint százezer forintért árulják, ez igen nagylelkű ajándék.

Az Autodeskkel kötött megállapodás értelmében a diákok egyaránt letölthetik a Mayát, illetve a Renderman 19-es verzióját. Az animátorok ezzel minden eszközt megkapnak ahhoz, hogy létrehozzák a saját, Oscar-díjas filmjüket; az amerikai filmakadémia ezzel jutalmazta 2001-ben a stúdiót az animáció terén elért úttörő munkájukért. Ez volt az első alkalom, hogy szoftverfejlesztőknek adtak Oscar-díjat.

A Rendermannel akár elkészíthetjük a saját verziónkat is a Wall-E-ből vagy a Toy Storyból, bár érdemes megjegyezni, hogy egy csini ultrabookkal ez nem fog menni; hiába a szuper szoftver, az animáció erőforrás-igényes műfaj, nem lehet spórolni a hardveren. A próba ettől függetlenül nem kerül semmibe, így a Renderman lehetőségeit már egy gyengébb gépen is tesztelni lehet.