Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megnéztük az Apple jövőjét

2014.06.04. 17:56
Hétfőn este bemutatta az Apple az OS X és az iOS operációs rendszerek legújabb kiadásainak bétaverzióit. A végleges változatok csak ősszel jelennek meg, tehát a cég fejlesztőinek még bőven van idejük kijavítani a hibákat. Ez azonban nem tántorított el minket attól, hogy lefuttassunk egy gyors tesztet.

Majdnem sikerült kipróbálni az iOS 8 és az OS X Yosemite egyedülálló újdonságait. Egész délelőtt azt próbáltuk összehozni, hogy az iPaden elkezdett emailt egy gombnyomással folytatni tudjuk a Mac Minin, pontosan úgy, mint a hétfői Apple-konferencia demójában. Már csak néhány centire voltunk a megoldástól - egyszer csak megjelent a Dock mellett az átvehető email ikonja, de a Mac nem vett át semmit, csak ostobán mutogatta a tök üres mappáit.

Az iPad 4 közben időnként lefagyott, belassult, a bejelentett funkciók egy része (például az új billentyűzet) egyáltalán nem jelent meg. Levontuk a következtetést: most még senki se telepítse a bétákat, legyen elég az, hogy mi már megszívtuk. Csak az vigasztal, hogy a fórumbejegyzések alapján nemcsak mi bénáztunk, más teszterek tömegei is hasonló problémákba futottak bele.

OS X

A rendszer nem fagyott le, de a Spotlight kereső néha kicsit akadozott, bár az előző OS X verziónál, a Mavericksnél egy kicsit gyorsabbnak tűnt. Persze nem próbáltunk ki minden létező appot, tehát egyáltalán nem biztos, hogy minden rendesen fut. Ha nem akarja elveszíteni a folyamatban lévő munkáit, maradjon egy jól bevált verziónál.

Azért is érdemes a réginél maradni, mert OS X Yosemite nagyon más lett. Az interfész grafikus elemei kilapultak, és ez legalább olyan drámai változás, mint amikor mobilon megjelent az iOS 7. Akkor volt is parasztlázadás az Apple ellen, jobb az ilyet megelőzni. Az például nagyon zavaró, hogy az ablakok szélét és a menüelemeket határoló vékony vonalak alig látszanak. Annyira egybefolynak a haloványszürke felületek, hogy amikor sok megnyitott program van egymás hegyén-hátán, szinte lehetetlen megállapítani, hogy melyik ablak hol ér véget. Szürke káosz az egész.  

Bízzunk benne, hogy a dizájnerek még kezelésbe veszik a kezelőfelületet. Az ablakok bal fölső sarkában lévő ablakbezáró, -nagyító és -kicsinyítő gombok is olyanok, mintha Pistikét leültették volna a Paint elé, hogy rajzoljon színes pacákat. Működésük is más, a zöld gomb például alapól külön íróasztalra helyezi a teljes kijelzős ablakot, és nem csak felnagyítja, mint korábban. Az új ikonok legnagyobb sajnálatunkra nem okoznak akkora dizájnerorgazmust, mint az iOS 7 lekerekített sarkú négyszögei.

Összességében letisztult a rendszer, és akadnak benne szép megoldások. A Spotlight kereső már nem a jobb fölső sarokban jelenik meg, hanem ahol eddig is kellett volna: a kijelző közepén, pont a szemünk előtt. Az angol nyelvűre állított rendszert a Wikipedia tartalmaiban is keres, nem csak a számítógépen lévő emailekben és fájlokban.

Az oldalról behúzható értesítési terület egyszerűen gyönyörű. Itt most csak néhány alap alkalmazást találunk, időjárást és napi teendőket, de a terület nyitott más miniappok (widgetek) előtt is. A Safari is jó és szép lett, főleg a keresősáv és megnyitott böngészőlapok listája, ahol a többi Safarit futtató eszközünkről is be tudunk tölteni megnyitott weboldalakat.

iOS 8

Itt találtuk a legkevesebb izgalmas látnivalót. Úgy látszik, az Apple most nem merte átszabni az iOS arculatát, tanult az iOS 7 által kiváltott népharagból. Néhány apró finomítást tudtunk kipróbálni, például az iMessage hang- és képüzeneteit, amelyek Macre is rendesen megérkeznek, és hogy a lezárt kijelzőn is tudunk válaszolni egy bejövő üzenetre. Ez még nem teljesen stabil, de az őszre ígért végleges verzióban már biztosan rendesen működik majd.

A mobilos rendszer Safari böngészőjében is be tudjuk tölteni a többi Apple-eszközökön megnyitott böngészőlapokat, és a Spotlight kereső is pontosan működik. A legfontosabb újítások azonban a rendszer mélyén találhatók, és ezek olyan funkciók, amiket majd az appok fejlesztői fognak nekünk bemutatni. 

 • Az iOS 8 a tartózkodási helyünktől függően tud értesítéseket megjeleníteni. Például odaérünk egy kávézó mellé, és megjelenik a kávézó appjának az ikonja a készülék bal alsó sarkában, hogy gyorsan hozzáférjünk. Ezt nemcsak az Apple alkalmazásai tudják kihasználni: pályaudvar közelében vasúti menetrendet, moziban aktuális műsort tehetnek elérhetővé, és így tovább.
 • A HealthKit nevű alkalmazás elsősorban az adatok összegyűjtését segíti. Ennek köszönhetően a fejlesztőknek kevesebbet kell az adatok szinkronizálásával, begyűjtésévél foglalkozniuk, és a megjelenítésre, egyéb szolgáltatásokra tudnak koncentrálni. Egyik előnye, hogy az állandó adatokat, mint a születési idő és a magasság, csak egyszer kell eltárolni.
 • Ez egyben arra is utal, hogy készül valamilyen iWatch okosóra. A HealthKit központi tárolójában elmentett mérési adatokhoz bármely engedélyezett app hozzáférhet.
 • Az iPhone-nal és a ráköthető játékvezérlőkkel akár egy Macen vagy iPaden futó játékot is irányítani tudunk. Ezek a játékok a telefon mozgásérzékelőjét, érintőkijelzőjét is ki tudják majd használni. Na és hol jönne még jól ez a funkció? Igen, egy iOS-alapú okosóra esetében.
 • Eddig szemét módon bánt az Apple azokkal az appokkal, amelyek a beépített Safari böngésző Webkit motorját használták. Mostantól ezek az appok is gyorsan tudják megjeleníteni a weboldalakat.

Honnan lopott az Apple újdonságokat?

 • iCloud Drive
  A fájlkezelőben tudjuk kezelni az iCloud felhőszolgáltatásban tárolt táblázatokat, bemutatókat és szöveges dokumentumokat. Ezek mellé bármilyen más fájlt feltölthetünk, és Windowsra is lesz kliens. Hasonló szolgáltatást nyújt a Dropbox, a Microsoft OneDrive és a Google Drive.
 • QuickType
  Az iOS billentyűzete megjósolja, hogy milyen szót akarunk beírni, a betűk fölött három javaslat megjelenik. Más billentyűzetek telepítésére is van lehetőségünk. Aki már látott Androidot, annak ez nem nagy újdonság, a Google rendszerén mindez régóta így működik.
 • Interaktív értesítések, widgetek
  Ezeket is az Androidról vette át az Apple. Az iOS 8-on widgetek nem a főmenüben, az ikonok között jelennek meg, hanem a kijelző tetejéről lehúzható értesítési területen. Itt műveleteket is elvégezhetünk, például lájkolhatjuk a megjelenő Facebook-bejegyzéseket, válaszolhatunk üzenetekre.
 • Bárhová meg tudjuk osztani a tartalmainkat
  Ugye viccel az Apple, hogy 2014-ben ezt újdonságként vezeti be? Sajnos nem, az iOS eddig nagyon zárt rendszer volt és csak az Apple által kiválasztott irányokba lehetett tartalmakat továbbítani. Véget ér a Facebook és a Twitter uralma! Vagyis, várjunk csak. Androidon ezek soha nem voltak kivételezett helyzetben.

Hiába tudja mindenki, hogy a június elején megtartott WorldWide Developera Conference mindig főleg a szoftverekről szól, sokan csalódtak, hogy az Apple nem mutatott be semmilyen új hardvert. Nincs forradalmi tévézés, minden eddiginél jobb okosóra, és a gigantikus kijelzős iPhone 6 megjelenése is valószínűleg őszre csúszik. Mégis nagy hatásúak a változások, mert az Apple még jobban megnyitotta a szigorúan őrzött rendszerét a fejlesztők előtt. Többféle megosztási célpont, appok tudják használni a beépített TouchID ujjlenyomat-olvasót, és widgetek is megjelennek.

Közben a felhőszolgáltatások, az egészségügy és a lakásvezérlés terén is igyekszik az Apple felzárkózni, ahol a Microsoft és a Google is gyors tempóban rohan előre. Mindezt ráadásul úgy teszi, hogy megmaradnak az Apple hagyományos értékei: a kiszámítható és egységes hardver, és a kifinomult dizájn. Azt pedig majd a végleges verziók őszre ígért megjelenésekor meglátjuk, hogy az  iOS 8 és az OS X Yosemite mennyire versenyképes az aktuális Android és a Windows mellett.

Frissítés: sajnos az Apple, hiába széles körben, több millió fejlesztő által elérhető a rendszerek béta változata, nem engedélyezi a képernyőmentések közzétételét, ezért azokat kivettük a cikkből.