Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Késszúrás ellen is véd a fonálból nyomtatott ruha

2014.07.02. 16:50

Úgy tűnik, a ruhaiparban is egyre népszerűbbek lesznek a legújabb technológiák. A közelmúltban írtunk a génmódosított pókselyemből készült kesztyűről, most pedig 3D nyomtatott fonálból készítene extra strapabíró ruhákat a Royal College of Art egy hallgatója – írja a Wired.

Oluwaseyi Sosanya szerint az általa kitalált eljárással könnyű és olcsó ruhák állíthatók majd elő, amelyek ugyanakkor megvédik viselőjüket a nagyobb ütésektől, vagy akár a késszúrástól is. A Sophie Zajicek szövőmesterrel kikísérletezett módszer lényege, hogy az egyszerű pamutfonálhoz szövés közben szilikonbevonatot adagol a szövőgép, amitől az anyag ruganyos lesz, és egyúttal megőrzi a komplex, háromdimenziós szerkezetét. A gyártáshoz egy klasszikus szövőgép modelljét házasították össze a 3D nyomtatóknál használt szoftverrel.

Egyelőre csak cipőt készítettek az eljárással, de Sosanya szerint főleg a nőknek előállított védőruhák terén lehet majd keresni valójuk. A következő lépés az lesz, hogy a mostani bemutatóhoz készített anyagnál vékonyabb, könnyebben viselhető, de hasonló struktúrájú változatot állítsanak elő.