Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Arcfelismerő szoftverrel üldözi a bűnt az angol rendőrség

2014.07.17. 14:48

Arcfelismerő szoftvert kezdett használni a héten az angol rendőrség. Leicestershire megyéje az első az Egyesült Királyságban, ahol elérhetővé vált a technológia a bűnöldözés számára. Ezentúl a rendőrség adatbázisában szereplő bűnözőket a rendszer automatikusan azonosítja bármilyen képen, így nem kell több mint 90 ezer fotót manuálisan átnézniük, ha meg akarnak rajtuk találni valakit.

A NeoFace nevű programot a NEC készítette, és Leicestershire-ben már hónapok óta tesztelték a mostani bevezetés előtt. Hamarosan Amerikában is megjelenhet a rendőrségeken hasonló technológia, az FBI ugyanis azt tervezi, hogy még az év végéig mind az 50 államra kiterjeszti saját, Next Generation Identification nevű arcfelismerő rendszerét.

A Leicershire-i rendőrség egyébként nem először lép fel úttörőként valamilyen technológia bevetésében. 1987-ben itt kaptak el először valakit DNS-vizsgálat alapján, miután egy fiatal lány gyilkosát keresve több ezer helyi férfitől vettek mintát. A mostani újítás első nagy sikerére ugyanakkor még lehet, hogy egy ideig várni kell majd, hiszen az igazságügyi arcfelismerés még gyerekcipőben jár, amit jól mutat, hogy egyelőre a Facebook előrébb tart a technológiával, mint az FBI.