Megint elmarad az Apple forradalma?

2014.10.16. 18:54
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Este 7-kor kezdődik az Apple sajtótájékoztatója. Mindegyik ilyen előtt olyan meghívót terveznek, ami egy kicsit utal a bemutató témájára. Eddig ezt láthattuk ott, ahol az előadás online nézhető:

    Képernyőfotó 2014-10-16 - 17.35.44.png

    Vagyis nagyon régóta várunk valamire. Ez valószínűleg nem az új iPad, mert abból biztosan lesznek új verziók, hiszen már minden kiszivárgott róluk. Ezek azonban rendszeres időközönként frissültek. Egészen biztosan megjelenik a végleges OS X Yosemite is, aminek nyilvános bétáit is kiadták, tehát már most is rengetegen használják.

    Mac mini azonban lassan két éve nem frissült, és az Apple TV-re is ráférne egy upgrade. Ha nem is feltétlenül hardverileg, legalább szoftverben. 

    De mi igazából megint egy olyan forradalmi újdonságra várunk, mint amilyen az eredeti iPhone és iPad volt. Gyakorlatilag azóta nem villantott semmi hiperizgalmasat az Apple, csak a meglévő eszközeit reszelgeti tovább. 

  • Ja nem, bocs, csak véletlenül kiszivárgott minden. Valahogy felkerült az iTunes-ra az iPad mini 3 és az iPad Air 2 kézikönyve, és ezt szemfüles újságírók észrevették. Mi is megírtuk

  • Ja nem, bocs, csak feltettük a gépünkre a Yosemite béta verzióját, és azt használjuk hónapok óta. Ezért tudtuk kipróbálni azokat az új funkciókat, amelyek csak az iOS 8-cal együtt működnek. Például azt, amikor az iPhone a kabátban csörög, egy egérkattintással fogadjuk a hívást a Macbookon, és a laptop beépített mikrofonjával, hangszórójával tudjuk lebonyolítani a beszélgetést. Vagy amikor a belső hálózatra csatlakozó gépek át tudják venni egymástól a félig befejezett doksikat, emaileket, és azon az eszközök folytathatjuk a szerkesztést, ami éppen nálunk van.

    A Yosemite szót nagyjából úgy kell kiejteni, hogy joszemití, és nincs köze se a szemitákhoz, se az antiszemitákhoz. Egy helyi indián törzs elnevezése volt, és azt jelenti:

    azok, akik ölnek

    Ez alapján elképzelhető, hogy Tim Cook vezérigazgató tartogat még valami meglepetést az operációs rendszerrel kapcsolatban.

  • Arról beszél, hogy az iPhone 6 a legjobb telefon eddig, ez fogyott a legjobban eddig. Pedig csak néhány óra múlva indulnak az eladások Kínában, és még több tucat másik országban.

  • Az Egyesült Államokban, és hétfőtől működik is az Apple Pay rendszer. Tehát aki vett egy Apple-mobilt, van amerikai bankkártyája, és a közeljövőben az USA-ba látogat, az tud fizetni a telefonjával. Szuper.

  • Elkészült egy fejlesztői eszköz az Apple Watch okosórához, így novembertől nemcsak néhány kiválasztott fejlesztő tud majd appokat gyártani az új eszközre, hanem mások is.

  • Az Apple szoftverfejlesztésért felelős vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy az iOS-t futtató aktív eszközök 48 százalékán 26 nap alatt fent volt a legfrissebb 8-as verziójú rendszer. Ezzel szemben az Androidot futtató eszközöknek csupán 25 százalékán volt fent a legfrissebb KitKat verzió, több mint 300 nappal a bemutatása után.

  • Amióta nemcsak az Apple billentyűzetét lehet használni, az iOS-re kiadtak egy rakás újfajta klaviatúrát. Végre a Star Trek rajongói is tudnak egymással kommunikálni! 

  • Federighi a fő újításokról beszél: a kijelző közepére áthelyezett Spotlight keresőről, a widgeteket is megjelenítő értesítési mezőről és a dokkban lévő gyönyörű ikonokról. Mindjárt elolvadunk! (nem) 

  • Állítja Federighi, és azt is, hogy a Safari hatékonyságának hála sokkal hosszabb ideig tudunk böngészni a laptopunkon. Az üzenetküldő, az iTunes és az iWork irodai csomag is megújult a Yosemite-ben. Az iCloud Drive pedig beépült a mappák közé, tehát olyan egyszerűen férünk hozzá a felhőben tárolt fájlokhoz, mint azokhoz, amiket a saját gépünkön tárolunk. 

  • Az AirShare segítéségével fájlokat tudunk átküldeni egyik Apple-kütyüről a másikra. Az Apple TV médialejátszó pedig az AirPlay segítségével játssza le a multimédiás tartalmakat, és ehhez nem kell meglévő wifi hálózatra csatlakozni. De mivel az internet miatt úgyis rajta lógunk valamilyen wifi routeren, ez teljesen mindegy is.  

  • A vonal másik végén a tévés showman Stephen Colbert, az Apple új Titokügyi Igazgatója. Ezen viccelődnek egy kicsit, de a lényeg az, hogy nem kellett hozzányúlni a telefonhoz a beszélgetéshez.

  • Tök ingyenes. Erre varrjon aranygombot a Microsoft! Hétfőn pedig máris megérkezik az iOS 8.1, ami szintén ingyenes. Az iWork is frissül, az is ingyen.

  • Visszatért az Apple vezérigazgatója, és a pörgös Federighihez képest olyan, mint aki teljesen be lenne gyógyszerezve. Suttog, mintha valami rémmesét mondana, pedig csak az iPadet mutatja be.

  • A 2014 harmadik negyedévében véget érő 12 hónap alatt 70 milliót adtak el belőle. Nem volt egyetlen olyan rivális gyártó sem, amely el tudott volna adni ennyi pc-t, ugyanennyi idő alatt, állítja Cook. 

  • Pedig a most megjelenő iPAd Air 2 pont 18 százalékkal vékonyabb, mint az előző Air.

    Phil Schiller beszél a részletekről:

    • Ha két iPad Air 2-t egymásra rakunk, a pakk még mindig vékonyabb, mint az első iPad.
    • A tökröződésmentes felületkezelés 56 százalékkal csökkenti a fény visszaverődését.
    • Processzora A8X. 3 milliárd tranzisztor, ami 40 százalékkal növeli a teljesítményt az előzőhöz képest, és a grafikus csip is 2,5-ször gyorsabb.
    • Marad a 10 órás akkuidő
    • 8 megapixeles
    • 1,12μ pixelek
    • f/2,4-es rekesz
    • 1080p felbontású videók

    Lehet vele gyorsított és lassított felvételeket is készíteni, az utóbbiakat 120 képkocka per másodperces sebességen és 720p minőségben. Magyarán a tablet kamerája egy kis lemaradással követi az iPhone-ét.

  • Wifin már 866 megabit per másodperces sebességgel is lehet adatokat mozgatni, az LTE maximális sebessége is 150 megabitre nőtt. 

  • Az iPad Air 2-n is ujjlenyomattal tudjuk azonosítani magunkat, tehát mostantól nem kell a kijelző közepéhez nyúlkálni, ha be akarunk lépni a rendszerbe, mert nem lesz szükség PIN-kódra. Az Apple Pay nevű mobiltárca is működik, ez lesz valószínűleg a világ legnagyobb bukszája. A tabletet is odanyomhatjuk majd a bolti kasszák kártyatermináljához. Mint mondtuk, egyelőre csak az USA-ban.  

  • Ötszáz dollárért a 16 GB-os és wifis verziót kapjuk meg, de ennél jobban megéri a hatszáz dolláros, 64 GB-os változat. 128 GB-ért már 700 dollárt kell fizetni. Aki mobilinternetre is akar csatlakozni, akkor 130 dollárt kell hozzáadnia.

    A most bejelentett iPad Mini 3-at wifivel 400, 500 és 600 dollárért, 4G LTE-vel 530, 630 és 730 dollárért kapjuk meg.

    Látszik, hogy az Apple végre nagy erőkkel rányomul az alacsonyabb árszegmensre is: megmarad az eredeti iPad mini, és 250 dollárért árulják. Az iPad mini 2 és az első iPad Air 100 dollárral olcsóbbak, mint a most bejelentett változatok.     

  • Ez már egészen őrült dolog, egy 1080p full hd felbontású videó a 27 colos kijelző sarkában elfér. Ez egészen pontosan 5210×2880 pixeles felbontást jelent, ami hétszer több a full hd-nál, és 67 százalékkal több, mint a 4K. 

  • Oxide TF, időzítést vezérlő csip, 30 százalékkal alacsonyabb fogyasztás. Az AMD Radeon R9 grafikus csipje 3,5 teraflops teljesítményű, az alapmodell processzora 3,5 GHz-es Intel Core i5, de lehet kérni bele 4 GHz-es i7-et is.

    El is kérik az árát: 2500 dollár a legnagyobb modell. A legolcsóbb, 21,5 colos iMac azonban csak 1100 dollár, a nem retinás iMac 1800 dolcsi.

  • Ezt a bejelentést nagyjából másfél perc alatt lezavarták: a kis asztali gép, amit két éve nem frissítettek, negyedik generációs Intel Core processzorokat kap, Intel Iris grafikus vezérlőt, PCIe adattárolót, 802.11ac wifit, valamint két Thunderbolt 2 portot. Azt állítják, hogy ez a világ leghatékonyabb asztali gépe. Ami tényleg nem túl izgalmas.

  • És megköszönte a munkát az Apple alkalmazottainak.

    Mi is búcsúzunk, és hamarosan jelentkezünk egy összegző elemzéssel.