Valér
2 °C
8 °C

Kamerákkal figyelték a lógást a Harvardon

2014.11.10. 09:34

A jelenléti ív, vagyis az a dokumentum, ami követni próbálja, hogy az egyetemi hallgatók részt vesznek-e az órákon, nem csak hazánkban népszerű dolog, de még az olyan híres egyetemeken is, mint a Harvard. Sőt a Harvard épp most bukott le egy automatizált, kamerákra alapozott változattal. Egyetlen baj van csak: a rendszerről nem szóltak a diákoknak.

A rendszer egy kísérlet része volt, amely során a diákok órára járását követték. A kamerák nem az egyes diákokat fotózták, hanem a termekbe, előadókba szerelték be őket, és a képelemző szoftverek az üres helyeket számolták meg. A projekt kitalálóinak volt engedélye a kísérleteket ellenőrző testülettől, de a 2000 diáknak nem szóltak.

A fényképek elméletileg az összesítés elkészülte után automatikusan törlődtek, de ez kevésnek tűnik, most ugyanis külön vizsgálat indult az esettel kapcsolatban. A rendszer ugyanis hiába nem a tanulókat fotózta, bőven rögzíthetett olyan anyagot, ami kellemetlenül érintheti az órára bejárókat, illetve a diákok úgy általában nem örültek annak, hogy kiderült: számítógépes kémszoftver figyeli a szokásaikat.