Árpád
-2 °C
4 °C

Fejlesztést adományoznak pénz helyett

2014.12.18. 11:30

Karácsony előtt népszerű téma az adományozás, és ma már nem csak pénzt gyűjtenek. Élelmiszert, kinőtt ruhát és megunt játékokat is leadhatunk az erre szakosodott szervezeteknél. A nem pénzbeli adományok körét bővítené ki Czapovics József, a Prezi fejlesztési vezetője is, az adományozó szervezeteknek technológiai támogatást nyújtó hashtagcharity.org projekttel.    

 
A jótékony szervezetek elavult módszerrel dolgoznak, pénzt gyűjtenek, hogy finanszírozni tudják az informatikai fejlesztéseiket. Találtunk ebben egy felesleges lépest: a pénzt.
 

„A tech világban dolgozó mérnökök, dizájnerek szívesen adnak vissza a közösségnek, de most nehéz megtalálni azokat a projekteket, amelyek informatikai tudást igényelnek, és jó ügyet szolgálnak” - mondta Czapovics. „A hashtagcharity.org projekttel egy olyan online felületet akarunk létrehozni, amelyen a jótékony szervezetek és a mindennapi hősök jó ügyet szolgáló projekteket tehetnek közzé. A felhasználóinkat szaktudás alapján kapcsoljuk össze ezekkel a projektekkel.”

Egy-egy projekt oldalán az szakértők minden eszközt megkapnak, hogy gördülekeny legyen a munka: Prezit, Google Drive-ot, Dropboxot és GitHubot integrálnak a platformra, így minden kéznél lesz egy sikeres projekt lebonyolítására. Czapovics József elmondta, a Hashtagcharity (vagy #Charity) csapata a jótékonykodni vágyó IT-s szakemberek munkáját is segíti majd.

Teljesen azért nem vették ki a pénzt a folyamatból, hiszen a Hashtagcharity is befektetői támogatással jön létre, a projekt 250 ezer dollárt kapott az induláshoz. Most dolgoznak a platform kiépítésén, és tavasszal várható az indulás. Többek között a Prezi, a Twitter, a Dropbox és a Pinteres mérnökei jelezték már, hogy elsőként szállnak be a segítségnyújtásba. Jótékony szervezetek is beszálltak a projektek előkészítésébe, például az Action Against Hunger és a Media Impact.

Az Action Against Hunger nevű szervezet Afrika katasztrófa sújtotta területein alakít ki mobil kórházakat. A betegek nyilvántartására füzetet és tollat használnak, ami megnehezíti a munka összehangolását, a betegek követését. Itt egy egyszerű betegnyilvántartó appra van szükség, ami a legolcsóbb tableteken is elfut. 

Czapovics szerint a platform a nemzetközi kapcsolatok kiépítését is elősegítheti, hiszen előfordulhat, hogy egy projekten dolgoznak majd a BME-s egyetemisták és a Google mérnökei. A startup cég 6 fős csapata most nyitja meg a budapesti irodáját, és még vannak nyitott pozícióik. Aki nem állást keres az adományiparban, hanem jótékony szervezetnél dolgozik, vagy esetleg a tudásával szállna be, az a Hashtagcharity weboldalán tud feliratkozni a szervezet hírlevelére. Így az elsők között tudják majd kipróbálni a platformot, amikor elindul. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?