Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Nemzetközi robotverseny lesz Debrecenben

2015.02.03. 13:53

Regionális programozási verseny lesz a debreceni Agora tudományos élményközpontban február 7-én, melyen a visegrádi országok legsikeresebb középiskolás csapatai mérik össze felkészültségüket és kreativitásukat - írja az MTI. A verseny a FIRST LEGO League (FLL) nemzetközi versenysorozat közép-európai elődöntője, és mint a nevéből kiderül, a dán játékgyár robotjait kell majd minél ügyesebben beprogramozni. A szombati verseny négy legjobb helyezettje vehet részt a németországi döntőben.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere a versenyt bejelentő sajtótájékoztatók elmondta, városa jelentős forrásokat fordít arra, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a természet- és műszaki tudományok iránt. Ezt a célt szolgálja a helyi Tóth Árpád Gimnáziumban az Öveges-program keretében 318,5 millió forintos beruházással létrehozott laboratórium és az 1,8 milliárdos fejlesztéssel létesült Agora tudományos élménypark. Az alpolgármester úgy fogalmazott, hogy Debrecenben az innováció alappillére a National Instruments (NI) Hungary, amely mentorprogramjával segíti bevinni a gyakorlatot az oktatásba.

A technológiai cég nevében Imets Ákos kutatás-fejlesztési vezető szólalt meg, és erős kritikát fogalmazott meg az oktatás mai helyzetével kapcsolatban: "Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 2020-ig 25 százalékos mérnökhiány lesz Magyarországon."

Vezérlő diákok

Mentorprogramjuknak az a célja, hogy játékos módon hozzák össze a diákokat a legkorszerűbb technológiákkal. A programmal jelenleg 41 önkéntes mentorral 60 általános és középiskolában több mint ezer diákot támogatnak, akik tanóra vagy szakköri foglalkozás keretében ismerkednek meg a műszaki gondolkodás alapjaival - ismertette Imets Ákos.

A fiatalok kezdetben saját programozású autonóm robotok segítségével hajtanak végre gyakorlati feladatokat, később önálló mérés- és vezérléstechnikai alkalmazásokat is kidolgozhatnak. A sajtótájékoztatón B. Kiss Bálint várpalotai középiskolás, az NI mentoráltja saját fejlesztésű eszközével mutatott be kísérletet, majd a FIRST LEGO League egyik elődöntős (hajdúböszörményi) magyar csapatának tagjai tartottak robotprogramozási bemutatót.

Az induló húsz csapatból kilenc magyar (nyolc hazai és egy határon túli).