Kígyórobot készített videót a fukusimai reaktorban

2015.04.14. 06:25

Egy kígyórobottal készítettek belső felvételeket a fukusimai atomerőmű egyes blokkjáról - írja az MTI. A hétfő este bemutatott képek megmutatják a teljesen leolvadt egyes reaktor primér berendezéseit, melyek emberi szem által másképpen láthatatlanok lennének a rendkívül magas radioaktív sugárzás miatt.

A videókat és fotókat egy 60 centis, kígyó formájú robot csinálta, ami múlt péntek óta van a 2011. március 11-i cunami által tönkretett Fukusima-1 atomerőmű egyes számú reaktorcsarnokánál, és hétfőn szakadt meg vele a kapcsolat. Ezek a felvételek mondjuk nem is az újságolvasóknak készültek, hanem a szakértőknek, akik értékes információkhoz jutottak hozzá. A kígyórobot meg tudta például mérni a reaktorteremben uralkodó, óránként 6 és 25 sievert közötti sugárzást, amely a Tepco által meghatározott kulcsfontosságú pontokon állítólag nem haladja meg az óránként 10 sievertet.

Robot járt a fukusimai erőmű reaktorában

Az említett értékek már rövid idejű kitettség után is heteken belül végeznének egy emberrel a Nukleáris Világszövetség adatai szerint, de a Hitachi cég kígyórobotjának kamerája a Tepco szerint mintegy 16 órán át ellenállt a rendkívüli terhelésnek. Az elpusztult Fukusimai erőművet üzemeltető cég szakemberei ebből azt a következtetést vonták le, valahogy a legsúlyosabban károsodott első három reaktorblokk berendezéseihez is hozzá fognak férni, még ha egyelőre nem is tudják, hogyan emeljék ki a katasztrófa miatt bennük leolvadt nukleáris fűtőanyagot.

A szakértők idén márciusban - négy évvel a katasztrófa után - a kozmikus sugárzásból származó, úgynevezett müon elemi részecskék vizsgálatával "röntgenezték meg" az egyes számú reaktort, akkor bizonyosodtak meg arról, ohgy a reaktor valóban leolvadt.  • Hírek
  • Lakáshitel