Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Ha ön troll, van egy rossz hírünk

2015.04.21. 15:05

Aki másfél óránál többet töltött el az interneten, és szokott kommenteket olvasni, testközelből tapasztalhatja, hogy mennyi kretént engednek billentyűzet közelébe. Az interneten túlkínálat van hülyékből: nézzék csak meg egy tetszőleges Youtube-videó hozzászólásait, legalább kettőt biztos találnak.

Hogy ne a hülyék uralkodjanak, az online közösségek moderátorokat alkalmaznak, hogy a mederben tartsák a társalgást, és kirúgják azt a közösségből, aki csak bomlasztani akar. A tűzoltás viszont mindig utólagos – de vajon ki lehet-e találni előre, hogy kiből lesz a troll?

Kapnak választ, de abban nincs köszönet

A Stanford Egyetem kutatói szerint a trollkodás megjósolható. Az erről szóló tanulmányhoz 18 hónapon át elemezték a CNN Disqus-fórumait, a jobboldali politikai hírportál Breitbartot, illetve az IGN videojátékos magazint. Összesen 1,7 millió felhasználó csaknem 40 millió kommentjét és 100 millió fel- és leszavazást elemeztek.

A kutatók összevetették a közösségekből már kitiltott felhasználók viselkedését azokéval, akiket sosem kellett moderálni. A trollokkal kapcsolatban 

megállapítottuk, hogy az ilyen felhasználók kevés témára összpontosítják a figyelmüket, és sokszor irreleváns bejegyzéseket írnak, de jobb eredménnyel érik el, hogy válaszoljanak a posztjaikra. Ha ezeknek a felhasználóknak azóta tanulmányozzuk a reakcióit, hogy a közösség részévé váltak, egészen addig hogy kitiltották őket, látható, hogy nemcsak a többi felhasználóhoz képest rossz, amit írnak, de a közösség is kevésbé tolerálja őket. Azt is észleltük, hogy az antiszociális viselkedésük felerősödik, ha a közösség durván reagál rájuk.

A begyűjtött adatokra és mintákra alapozva a kutatók fejlesztettek egy algoritmust, ami 80 százalékos pontossággal meghatározhatja, hogy az adott trollt a jövőben kitiltják-e a közösségből; ehhez csupán öt hozzászólását kell elemezni. A kitiltás esélyét erősen befolyásolja, hogy a troll hogy viszonyul a moderátorokhoz, illetve az, hogy törölték-e már a bejegyzéseit. Az algoritmus mindenesetre manuális címkézés és kategorizálás nélkül is 79 százalékos pontosságú.

Mivel a kutatást a Google finanszírozta, nem kizárt, hogy a jövőben egy automatizmus fogja eldönteni, hogy ki a troll és ki a hülye. Bár a 80 százalékos pontosság elég jónak mondható, ez azt is jelenti, hogy ötből egy felhasználót igazságtalanul tilthat ki egy közösségből egy szoftver. A kutatók ugyanakkor bizakodók: szerintük egy moderátor közbeiktatásával, az emberi felülbírálat lehetőségét meghagyva ezzel a módszerrel hatékonyan lehetne szabályozni az online közösségeket.