Nándor
3 °C
16 °C

Folytatja útját Nankingból a Solar Impulse 2

2015.05.25. 14:07
A napelemes repülő április 21-én érkezett Nankingbe, ahol az eredeti tervek szerint csak rövid pihenőt tartottak volna, de az indulást azóta többször is elhalasztották.

Közép-európai idő szerint hétfő este 9-kor szállhatnak fel Nankingból.

Ahogy korábban írtuk, a Solar Impulse 2 március 9-én indult el Abu-Dzabiból 35 ezer kilométeres világ körüli útjára. Pilótái Hawaii után átszelték Észak-Amerikát, majd az Atlanti-óceán felett is átkeltek, hogy Dél-Európán és Észak-Afrikán keresztül, küldetésüket befejezve visszatérjenek a kiindulópontra. A gép március 21-én Mianmarból érkezett a délnyugat-kínai Csungkingba; az 1375 kilométeres út 20 óráig tartott. Ez volt a 12 szakaszosra tervezett út hatodik állomása.

Az expedíció tagjai eredetileg csak egy rövid pihenőt tartottak volna Délnyugat-Kínában, de időjárási problémák, illetve az egyik pilóta, a 62 éves André Boschberg betegsége miatt elhalasztották az indulást.

A repülőgép továbbindulását Nankingból május eleje óta többször elhalasztották a rossz időjárási feltételek miatt. A Solar Impulse 2 a repülés hetedik szakaszát, a Nankingból Hawaiira vezető utat a tervek szerint mintegy 120 óra alatt teszi meg. A mintegy 8172 kilométeres táv alatt a pilótafülkében ezúttal a gépet felváltva vezető két pilóta közül Andre Borschberg ül majd.

A svájci pilóta szerint ez lesz a világkörüli út legnehezebb része. Nagyon fontos, hogy a kizárólag napenergiával működő repülő akkumulátorai napközben mindig jól feltöltődjenek, hogy aztán bírják a napfénymentes éjszakai órákat. Napközben 8500 méter magasan száll majd az óceán fölött, éjjelre pedig ezer méter magasságba ereszkedik a gép.

Borschberg hangsúlyozta, hogy az ötnapos út számára egyúttal egy belső utazás lesz". Alig 20 perceket aludhat menet közben és jógázással próbálja frissen tartani magát  írja az MTI.

A csupán 2300 kilogrammos, 90 kilométeres óránkénti utazósebességgel haladó gépet két másik repülőgép is kíséri. Az ATR–72-es és az Il–76-os gépek a szükséges berendezéseket és felszereléseket, valamint a mintegy 70 fős kiszolgáló személyzetet szállítják.