Ez a poszt a következő Percről percre része:

Nézze velünk, mit tud idén az Apple

Magyar idő szerint este hétkor kezdődik az Apple őszi divatbemutatója, a keynote, a mise, szóval az a sajtótájékoztató, ahol kiderült, hogy felfelé vagy lefelé mozdul el a cég részvényindexe. Meg egy csomó minden más is, nézze velünk, hátha megint lesz U2!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Eddy Cue a színpadon. Arról beszél, hogy azt akarták, hogy tévét irányítani olyan legyen, mint mikor az iPhone-t irányítjuk. Ezért mostantól hangutasításokkal (Siri, muti a vicces tévéműsorokat, Siri, kérem az összes Bourne-filmet), és egy új, érintésérzékeny felülettel ellátott távirányítót kap az Apple TV.

  • Ha valaki próbálta már a tévéjét okostévéként használni, az tudja, hogy a legtöbb felület lassú, körülményes, esetleges, vagyis: idegesítő és használhatatlan. Amit most látunk az Apple TV-n, az az, hogy az történik, amit a bemutatót vezető nő szeretne. Egy simítás, egy kattintás, és máris az történik a képernyőn, amit szeretnénk. Ha azt kérdezzük Siritől, a digitális segédtől, hogy hű, mit is mondott az előbb az a szereplő, akkor a gép visszateker pár másodpercet, és átmenetileg bekapcsolja a feliratot.

  • Ahogy az látszik, a helyszínen ülők nem ugrálnak ki a bőrükből, vagy ilyesmi. De tény, az Apple TV elég jónak tűnik a világnak azon a felén, ahol nem kell VPN és egyéb csalás ahhoz, hogy az ember normális tévéműsorhoz jusson. Például Netflixhez.

  • Az Apple Music, például, de az új operációs rendszernek, a TV OS-nek köszönhetően egész sor új fejlesztés is lesz majd. Természetesen néhány fejlesztő már előre megkapta a lehetőséget, lesz rögtön Netflix, HBO, Hulu, vagy épp új Guitar Hero az Activisiontól, gyerekeknek szóló játékgyűjtemény, és akár az AirBnB-n is böngészhetjük a kiadó lakásokat.

  • A színpadon egy ember a tévé távirányítójával ütöget vissza labdákat a Beat Sports nevű Apple TV-s játékban. A Nintendónál valószínűleg most egymás homlokát csapkodják a tulajdonosok.

  • Az előbb egy ruhabolt alkalmazását láttuk, a tévén keresztül vehettünk blézert meg cipőt, most pedig arról van szó, hogy a baseball-szezont is követhetjük majd. Hát, na, nem hazánk a célcsoport.

    UPDATE: 2016-tól lesz NHL is, mindent visszavonok!!4

  • Ugyanolyan könnyedén vehetünk majd alkalmazásokat, mintha telefonon tennénk. Ráadásul egy halom appnál, főleg a játékoknál működik majd a szinkronizálás az egyes termékek között. Elkezdünk egy játékot Apple TV-n, és bármikor folytathatjuk iPhone-on, pont ott, ahol befejeztük a TV-n. Persze minden appot egyszer kell csak megvenni.

  • Az A8-as processzorral működő Apple TV 150 dollár lesz, ha 32 gigás változatot szeretnénk,  200, ha 64 gigásat. Jár hozzá a távirányító is. Ez a tévé jövője, mondja Tim Cook.

  • Világszinten is elképesztő eladások vannak iPhone-ból, Kínában 70 százalékos volt a növekedés. A nagyképernyős iPhone 6 és 6 Plus a legsikeresebb és legszeretettebb telefonok a világon. Mondja Tim Cook. De vajon mi lesz a folytatás?

  • Viszont már tudjuk, hogy lesz belőle rózsaszín, még nem tudom, hogy ez pontosan merre is indítja el a telefonok forradalmát.

  • A kijelzőméretek maradtak, de erősebb az üveg. A készítők arra összpontosítottak, hogy az iPhone által megteremtett érintőképernyős alapokat tovább tudják fejleszteni. Ennek neve lett a 3D touch.

  • A csippentés, a tapintás és a söpörgetés (vagy hogy hívják a mozdulatokat, amelyeket az ujjainkkal végzünk) mellett most lesz két új, a peak és a pop. Attól függően, milyen erősen nyomjuk az ujjunkkal a képernyőt, és hogy pontosan mi is van az ujjunk alatt, egészen új dolgok tudnak történni.

    Például kapunk egy címet egy sms-ben (oppardon, iMessage-ben), rányomunk újszerűen, és előugrik egy térkép. Elengedjük, visszamegy.

    Lesz különbség az érintés rövidsége alapján is, ha össze kéne foglalnom, az Apple kitalálta, hogy lehet jobb egérgombot használni ott, ahol nincs is egér. Helyérzékeny menüket nyithatunk, ami tényleg megújítja kicsit az iOS kezelését. Bár kérdés, hogy mennyire kapnak ettől majd hülyét azok, akik pont az egyszerű, intuitív használat miatt választják az Apple-telefonokat az Androidok helyett.

  • Craig Federighi a színpadon, épp azt mutatja, mire jó a Force Touch, vagyis na, a 3D touch. Amúgy tényleg van értelme a dolognak: kicsit rányomunk, előjön az előnézet, ha jobban érdekel, jobban rányomunk, és átlépünk a megfelelő alkalmazásba. 

    Átalakul az is, ahogy a futó alkalmazások között váltunk: elég rányomni kicsit erősebben a képernyő sarkára, és máris előjön a pörgethető lista.

  • A9-es processzor van benne, ez egy új darab, egészen villámgyors, 70-90 százalékkal gyorsabb, mint az A8 volt. De vajon mire jó ez a rengeteg erő? Hát játékra. Vegyen telefont százezrekért, és irányítson hatalmas zöld robotot!

  • Az új, 12 megapixeles kamera képességeit láthatjuk most. Az Apple most is híres fotósoknak adta oda az új telefont, akik tényleg elképesztő szép képeket lőttek.

    A baj ezzel csak az, hogy ők valószínűleg egy törött Pajtással is ilyet lőttek volna. Mindegy, a hivatalos változat szerint a színhűségre próbáltak nagyon figyelni, és ha igaz, hogy a képeket nem szerkesztették meg utólag, akkor ez sikerülhetett is. Persze, majd teszteljük, és csak a saját szemünknek hiszünk.

  • Kutya, virág, San Francisco: az új, 4K-s felbontású videóban minden úgy néz ki, mintha mindjárt leesne a képről.

    Ennél is jobb, hogy a bemutatott filmet nem csak iPhone-nal vették fel, de azon is vágták meg. Valamire csak jó a játékon túl is az A9-es processzor.

  • Mindenki ismeri a Harry Potter-világ mozgó fényképeit: na, pont ezt vezeti be az Apple az új iPhone-ban. Egy fotót lövünk, de a telefon rögzíti azt is, ami utána történik. A kép kép marad, de egyetlen nyomás a képernyőn, és videóvá változik, hanggal.

    Az ilyen felvételeket természetesen 3D Touch nélküli gépeken is meg lehet majd nézni.

  • Az amerikai árakat tudjuk csak: előfizetésben 2-3-400 dollár a 6s, 3-4-500 a 6s Plus (16, 64 és 128 gigabájtos változatok lesznek, kíváncsi vagyok, hány nap alatt telik majd be a legkisebb tárhellyel szerelt telefon). Szeptember 25-én kerülnek majd a boltokba, az új operációs rendszer, az iOS 9 már 16-tól elérhető.

    Szóval, az ausztrál sátrazónak a közvetítés elejéről már csak 16 napot kell az üzlet előtt sátraznia.

  • Havi 32 dollárért lehet részt venni abban az előfizetési programban, melynek lényege, hogy az ember mindig lecserélheti az iPhone-ját az épp legújabb iPhone-ra.

    Haha, na, hagyjuk is, ez nagyjából olyan, mintha mi egy amerikainak azt ecsetelnénk, hogy mi az a Trabant, és hány évig kellett rá várni.

  • A keynote-nak vége, se U2, se one more thing, de hát az már tényleg kegyeletsértés lett volna, ha a stylus meg az óriási iPad után még ellőnek valami Jobsra emlékeztetőt.

    Az Apple nagyon érdekes termékeket mutatott be, elsőre az iPad Pro és az új iPhone az, amit érdemes lesz közelebbről megnézni. Az Apple TV sem érdektelen, de sajnos hazánkban még nem vagyunk a tévézésnek azon a szintjén, ahol a nyugati világ. Az Apple Watch pedig, hát, inkább szavazzunk.

    Mostantól jobban érdekli az Apple Watch?

    Köszönöm a figyelmet, hamarosan külön cikkben foglaljuk össze, mi is történt a mai sajtótájékoztatón.