Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Áttörte az iskola falát valami új, valami izgalmas

2015.10.19. 16:49
Mi van, ha elutasítjuk az oktatási rendszert? Mi van, ha nem tanítjuk az innovációt, hanem egyszerűen csak csinájuk? Ezek a provokatív kérdések is elhangzottak a hétvégén megrendezett Digitális Pedagógus konferencián, ahol tanárok és startupok próbáltak ezekre válaszokat adni.

Olyan iskolát akarok a gyerekemnek, ahol nem használnak prezentációs szoftvert

– ez igencsak ódivatú kijelentésnek tűnhet, főleg hogy a hétvégén megrendezett Digitális Pedagógus konferencián hangzott el. Itt az előadók arra keresték a választ, hogy a több száz éves alapokra épülő oktatás miként tud megbarátkozni a modern technikával. És akkor még el sem árultam, hogy a fenti mondatot Halácsy Pétertől idéztem, aki a Prezi alapítója, és a vállalata online prezentációkészítő megoldást gyárt. Ráadásul elég nagy sikerrel.

Halácsy kifejtette, elsősorban azt várja az iskolától, hogy a gyermekét tanítsák meg  csapatban dolgozni.

Mondok valami sokkolót: a mai szakmák fele megszűnik, mire az ötéves gyerekem harmincöt lesz. Addigra az autóvezetést is be fogják tiltani, mert az algoritmusok jobban vezetnek, mint mi.

– tette hozzá a menő startupnál dolgozó szakember. Azt is megmutatta, hogy mi kell a jó csoportmunkához, mit használnak ők a Prezinél:

A brainstorming jellegű ötletelés, amikor mindenki bemondhatja az ötletét, szerinte csak az extrovertált, agresszív egyéniségeknek kedvez. Ők az ötleteiket cetlikre írják fel névtelenül, mert nem mindig a sokak által sztárolt vezető fejlesztők ötlete a legjobb.

Tele vannak az iskolák

Mesés nyelvtanítást ígér a Xeropan 2.0

Idén megújul a tavaly díjnyertes nyelvoktató app, az okostelefonokra kifejlesztett Xeropan. Ebben most hanganyagokkal és videókkal teszik élvezetesebbé a nyelvtanulást. A következő verzióban egy időutazó professzor történetén járhatjuk majd végig a tananyag különböző szintjeit, mintha csak egy szépen megrajzolt játékkal játszanánk. 

  

De egyelőre nem kell Halácsynak aggódnia, mert nem kütyükkel, hanem gyerekekkel vannak tele. „Minden általánosítás sántít, de nem áll messze a valóságtól, ha azt mondom, hogy sokan járnak egy osztályba, zsúfoltak a termek, a berendezés hagyományos, és nagy különbségek vannak számítástechnikai felszereltségben.” - mondta előadásában Sallai Éva, az Eszterházy Károly főiskola tanszékvezető docense. 

A digitális fejlődés azonban olyan nagy mértékű, hogy annak már látszania kellene az iskolákban is – tette hozzá. Most viszont még csak azt tapasztaljuk, hogy

áttörte az iskola falát valami új, friss, izgalmas.

Nagyon sok diáknak van okostelefonja, és valószínűleg a számítógépes játékok hatására merült fel bennük az igény arra, hogy azonnal tudjanak kommunikálni, rögtön kapjanak visszajelzést a munkájukról. Ez azonban nehezen teljesíthető, hiszen a tanárok egy nap alatt akár 150 különböző diákkal is találkoznak.

A gyermekek motiválását is akadályozza a digitális technika, mert az okostelefonokon mindent megkapunk ingyen, kiváló minőségben. Bármilyen információt meg tudunk nézni, és emiatt sokan megkérdőjelezik, hogy miért kell az iskolában tudást szerezni - mondta Rab Árpád, aki több évtizede kutatja a digitális kultúra fejlődését. Szerinte a diákok valós problémákkal akarnak foglalkozni, nem olyanokkal, amiket a tanárok mesterségesen generálnak.

Otthon sokkal látványosabb helyzeteket és problémákat látunk, mint az iskolában.

Szerencsére magyar startup cégeknek is vannak erre válaszaik. A Várnagy Priszcilla által alapított Be-novative kimondottan azt várja a velük együtt dolgozó cégektől, hogy a felhasználói közösségünknek olyan kérdéseket tegyenek fel, amelyekre még sehol senki nem adott egyetlen kizárólagosan elfogadható jó megoldást. A Be-novative a crowdsourcing módszerével köti össze a megoldásokat kereső cégeket és a diákokat, akik így valós problémákon dolgozhatnak.

Farkas Róbert, a Videotanár vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy már a megfogalmazással is óvatosan kell bánni.

Az iskolákban problémákról beszélnek, a cégekben megoldásokról. Az iskolákban rengeteg kérdést tesznek fel a diákoknak, míg a cégekben a dolgozók teszik fel a kérdéseket, és a csapat együtt keresi a jó ötleteket.

A Videotanár például már negyedszerre találja ki újra, hogy miként kéne működnie - mondta Farkas Róbert. A tanárok által feltöltött videókkal indultak, most azonban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a weboldalukon elérhető online tesztek.

A túlterhelt pedagógusok időhiányára pedig a Redmenta kínál megoldást. A hazai fejlesztésű oktatási asszisztens a feladatlapok összeállítását teszi rém egyszerűvé és gyorssá. A mindössze 15 perces bemutatón több feladatlapot összeállítottak: először saját kérdések és válaszok begépelésével, majd más tanárok korábban létrehozott kérdéseiből válogatva.

Belevisznek a kódolásba

A másfél éve elindított Skool projektben lányoknak mutatják meg a programozást, mert hazánkban is erősek az előítéletek, és emiatt kevesen kerülnek szoros kapcsolatba a technológiával. Scratchben vezetik rá a lányokat az algoritmikus gondolkodásra, és úgy alakítják ki a programot, hogy a tanfolyamokról kellő önbizalommal távozzanak, azt érezve, hogy ők is tudnak programot írni. Már több mint ötszáz lány vett részt a tanfolyamaikon, 20 céges partner és 180 önkéntes segíti a működésüket, és most iskolai partnereket keresnek, hogy szélesebb körben tudják népszerűsíteni a kódolást.

Hamarosan a kapható lesz a Codie robot is, amivel játékosan lehet elsajátítani a programozás alapjait, ráadásul egy cuki lánctalpas autó segítségével, ami biztosan hosszabb leköti a gyermekek figyelmét. A fejlesztőcsapat egy sikeres Indiegogo-kampánnyal vezettek be a piacra a kütyüt, és a megrendelők idén ősszel juthatnak hozzá a robotjátékhoz.