Meghalt az email megalkotója

2016.03.07. 00:07 Módosítva: 2016.03.07. 00:51
Ray Tomilson
Ray Tomilson
Fotó: Wikipedia

74 éves korában meghalt Ray Tomlinson, az email atyja, írja a CNN. Tomlinson 1971-ben találta fel a mai értelemben vett elektronikus levelezést.

Az első üzenet pontos dátumára nem emlékezett az alkotó Tomlinson sem, de a lehetséges dátumok között októbertől decemberig minden felbukkan. A legelső üzenet egyébként valószínűleg „QWERTYUIOP" volt, vagy valami nagyon hasonló tesztszöveg, csupa nagybetűvel.

Az viszont biztos, hogy az első értelmes üzenet még nem a levél tartalmáról, hanem magáról a hálózaton küldhető elektronikus levél megalkotásáról szólt. A pontos tartalmát ennek sem ismerjük, de azt tudjuk, hogy utasítások voltak benne arról, hogyan kell használni a @ karaktert a felhasználónevek és szervercímek elválasztására.

Tomlinson 1971-ben vezette be a @ használatát az email címben a felhasználó nevének, illetve a számítógép azonosítójának elválasztására. A világ legelső elektronikus levélváltása aztán két egymás mellett lévő számítógép között történt, amiket az internet elődjén, az ARPANET-en kötöttek össze. Itt az email eredete mellett arról is írtunk, hogy ki küldte az első spamet>>>

Tomlinson a Verge-nek arról beszélt, hogy az emailre azért is szükség volt, mert telefon volt már ugyan, de hangposta nem, és lényegében nem lehetett egyszerűen „üzenetet hagyni". Az email ettől függetlenül még sokáig kevéssé elterjedt maradt, csak a személyi számítógépek, majd pedig az egyre szélesebb körben elérhető internet idején terjedt el, és vált nélkülözhetetlenné a 80-as évek végén, 90-es évek elején.

A szakmában sokan megemlékeztek Tomlinsonról, többek között a Gmailen keresztül a Google is:

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport