Nekimegy a kamuhíreknek a Facebook

2016.11.19. 09:25

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezetője egy szombati posztban közölte, hogy komolyan veszik az álhírek terjedését a közösségi oldalon, és a közeljövőben lépéseket tesznek majd annak érdekében, hogy gátat szabjanak a kamu terjedésének.

A dolog apropója, hogy a Donald Trump elnökválasztási győzelme utáni sokkban az amerikai média elkezdett magyarázatokat keresni a váratlan eredményre, és rövid úton meg is lett a főbűnös: a techcégek, azon belül is a Facebook az oka, hogy Trump nyerni tudott. A vádak szerint úgy elburjánzottak a Facebookon a durva álhírek, hogy azok már érdemben befolyásolták a választást, ezért tudott nyerni a folyamatosan kamuzó és össze-vissza beszélő jelölt. Arról, hogy ebben mennyi az igazság, itt írtunk részletesen. (Spoiler: nem annyira sok.)

Zuckerberg posztjában azt írja, hogy eddig bíztak a közösség kollektív bölcsességében, azaz abban, hogy az emberek el tudják dönteni, hogy mi kamu és mi nem. Úgy gondolták, hogy inkább hagyják, hogy az emberek megosszák, amit akarnak, minthogy beavatkozzanak a dologba.

Szerinte az álhírek továbbra is csak a teljes facebookos tartalom kis részét adják, de azért tesznek lépéseket a jelenség ellen, például:

  • Javítják az álhír-felderítő mechanizmusokat.
  • Könnyebbé teszik a kamu információk bejelentését.
  • Független harmadik féltől is kérnek majd segítséget a kamu kiszűrésére, elsősorban ezzel foglalkozó szervezetektől.
  • Megjelölnék azokat a tartalmakat, amelyeket kamunak ítéltek a felhasználók vagy külső szakértők, és ezeket csak egy erre vonatkozó figyelmeztetés után lehetne olvasni.
  • Csak a jobb minőségű forrásból származó írások fognak megjelenni az üzenőfalon.
  • A hirdetési politikájuk átformálásával megpróbálják elvonni azokat a pénzügyi ösztönzőket, amelyek a kamuhír-terjesztést támogatják. Ugyanis az álhírek mögötti motiváció gyakran az, hogy a kattintásvadász kamuk farvizén hirdetési pénzt szerezzenek a terjesztők.
  • Együttműködnek újságírókkal és a híriparral, hogy jobban megismerjék, hogyan kell ellenőrizni a kamut.

Ezek tehát a nagy ötletet. Zuckerberg szerint nem biztos, hogy működni fog, de komolyan veszik a dolgot, és javítani akarják a rendszert.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM