Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Káoszba fordulhat az óraátállítás eltörlése

2016.11.24. 16:18

A Fidesz és a Jobbik is támogatná, hogy Magyarországon töröljék el az óraátállítást, és mindig a nyári időszámítás legyen érvényes, és ezt azzal magyarázzák, hogy  jobb lenne a hangulat, és nőne a termelékenység.

Az időszámítást azonban uniós jog szabályozza, és még ha szembe is szeretnénk menni az EU-val, akkor sem biztos, hogy pont ezzel kéne erősíteni a nemzeti öntudatot. Rengeteg ellenérvet is felhozhatunk a módosítás ellen.

Az óraátállítással az Y2K problémához hasonló mértékben szívathatjuk meg önmagunkat.

Most az eszközök nagy része, az okostelefonok és a számítógépek maguktól elintézik az óraátállítást, és csak a régimódi órákat kell évente kétszer manuálisan áthangolni. Ennek felfoghatatlan mértékű az előnye: az egész ország működése gördülékenyebb attól, hogy a digitális eszközök összehangoltan tudnak működni.

Bizonyos esetekben az óraátállítás eltörlése is gördülékenyen menne, de egészen biztosan vannak olyan régi – elavult, vagy egyszerűen csak nem túl előrelátó módon kifejlesztett – szoftverek és hardverek, amelyekbe kézzel tették bele az időszámítás módját, és bármilyen változtatáshoz a programkódot kell átírni.

Ismerünk olyan eseteket, amikor több tízmillióan szívták meg, hogy a politikusok játszadozni kezdtek az idővel. Törökországban például 2015-ben döntött úgy a kormány, hogy két héttel későbbre teszik az átállást, október 25-ről november 8-ra, mert azt remélték, hogy az extra napsütéses órákat az előnyükre tudják fordítani a választásokon.

Csakhogy a török bürokrácia kissé lassan fogta fel a döntés súlyát, és csak három héttel a változtatás dátuma előtt jelent meg az első hivatalos hír, amit már a időzónákkal foglalkozó közösség is úgy értékelt, hogy lépnie kell.

Hogy az okostelefonok és laptopok a megfelelő időt mutassák, online adatbázisokat kell átírni, és a változtatásokat szoftverfrissítésben kell eljuttatni a felhasználók eszközeire. Ilyen adatbázist kezel például az IANA (Internet Assigned Numers Authority), innen frissíti a rendszereit többek közt az Apple, a Google, valamint az Oracle, akinek sokféle rendszerét használják a közigazgatásban, Magyarországon is.

A török kormányhivatalnokok késlekedése miatt az Apple csak a 2015. október 21-én kiadott iOS 9.1-es frissítésbe tudta belepakolni az újfajta időszámítást, így a felhasználóknak alig 3 napjuk volt frissíteni az okostelefonjaikat. A Microsoft más módszerrel oldja meg a frissítést, és október 20-án adott ki egy update-et a Windowshoz. Egy pytz nevű, időzónákat kezelő modul azonban csak október 26-án, egy nappal az új óraátállítás időpontja után frissült, szóval akinek erre épült a rendszere, az rendesen megszívta.

Ha a Fidesz és a Jobbik nem csak gumicsontnak dobta be az óraátállítás témáját, hogy ezt rágcsáljuk a korrupciós, lopási és egyéb izgalmas ügyek helyett, akkor első körben meg kell vizsgálni az időkezelési megoldásokat az összes létező közigazgatási, egészségügyi, közlekedési és egyéb állami szoftverben és hardveres firmware-ben, aztán megkérni az ipari cégeket, hogy ők is végezzenek el hasonló vizsgálatokat, és ez után lehet kitűzni egy jó távoli időpontot, amikorra mindenki vállalni tudja a frissítést.