Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

De mi volt a fegyveres ámokfutó telefonján?

2017.02.21. 16:24

Három amerikai médiavállalat a bírósághoz fordult, hogy vegyék rá a kormányt: hozzák nyilvánosságra, mennyit fizettek azért a technológiáért, amivel feltörték a San Bernandinó-i lövöldöző ámokfutó iPhone-ját.

A beadványban a médiacégek – az Associated Press, a Gannett és a Vice Media – arra hivatkoztak, hogy nincs megfelelő indítéka annak, hogy az FBI visszatartsa az információt. Megjegyezték: nem kérnek olyan információt, ami veszélyeztetné a nemzetbiztonságot. A csoport még tavaly indított pert az FBI ellen.

A Szövetségi Nyomozóiroda soha nem nevezte meg azt a csoportot vagy biztonsági céget, akik feltörték a fegyveres ámokfutó, Syed Rizwan Farook iPhone-ját. A telefon feltöréséhez meg kellett volna kerülni a készüléket lezáró kódot. Alapesetben tíz rossz próbálkozás után törlődik az összes adat a telefonról. Az FBI ezt akarta elkerülni.

Farook és felesége 14 embert öltek meg Kaliforniában, 2015 decemberében. Februárban a bíróság utasította az Apple-t, hogy segítsen nekik feltörni a telefont, de az Apple megtagadta a kérést, arra hivakozva, hogy nem tudják végrehajtani.

A spekulációk szerint az FBI legalább 1,3 millió dollárt fizetett a telefon feltöréséért. Erre abból következtettek, hogy James Comey FBI-igazgató megjegyezte, hogy a telefon feltörése többe került, mint amennyit ő keresni fog a maradék hivatali ideje, azaz hét év alatt. Azt is megjegyezte, hogy érdemes volt költeni rá – bár azt nem árulták el, hogy mit is találtak a telefonon.