Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Az orosz propaganda ellen nyit kutatóközpontot az EU és a NATO

2017.04.12. 11:03

Helsinkiben több uniós, illetve NATO-tagállam képviselői kedden aláírtak egy szándéknyilatkozatot arról, hogy a finn fővárosban létrehoznak egy kibervédelmi kutatóközpontot a hibrid fenyegetések elleni stratégiák és taktikák kidolgozására – írja az ITcafé.

A hibrid fenyegetések olyan katonai-politikai akciók, amelyek során az aktív fél vegyesen, egymáshoz kapcsolva, egymást kiegészítve indít a célpont ellen kibertámadásokat, propaganda-hadjáratokat, illetve dezinformációs kampányokat. Az ilyen támadások célja elsősorban bizonytalanság keltése, a társadalmi összhang és kohézió megbontása, a meglévő indulatok és félelmek felkorbácsolása, hogy a célba vett társadalom, ország tagjainak magabiztosságát és egységes fellépését gyengítsék, illetve új belső konfliktusokat hozzanak létre.

Kapcsolódó

Orbánt is eszközként használja Putyin a Nyugat ellen

Erre bizonyíték is van. 22 ezer forrás alapján vizsgálták csehek Moszkva propagandáját, ahol az újságírók a hadsereget tervét segítik. Orbán szerepét is megnézték, az eredmény riasztó. Látványos elemzések az orosz titkosszolgálat magyar kormányt is érintő machinációiról és a Kreml Nyugat-ellenes információs háborújáról.

A helyszín valószínűleg nem véletlen – ahogy a NATO kibervédelmi központja sem véletlenül került Észtországba –, mivel a katonailag el nem kötelezett Finnország 1300 kilométeren határos Oroszországgal, amelyről a Kreml határozott tagadása ellenére sok katonai szakértő állítja, hogy a hibrid fenyegetések igazi nagymestere, és például Magyarországot is eszközként használja fel erre a célra, amiben például a közmédia mellett további rengeteg magyar oldal működik közre akarva-akaratlanul.

Kapcsolódó

Ömlik az orosz propaganda, és sokáig észre sem vettük

A sikert az jelenti, ha már a taxisofőrök is az ő városi legendáikról és kreált ügyeikről beszélnek. A Kreml célja már nem a meggyőzés, hanem az elbizonytalanítás: saját értékeinkbe, a demokráciába, az EU-ba és az amerikai szövetségbe vetett hitben.

A European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats nevű központ létrehozásáról a szándéknyilatkozatot az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Svédország, Lengyelország, Finnország, Lettország és Litvánia képviselői írták alá, de a nyár közepéig még további országok fognak csatlakozni, hogy támogassák a tervek szerint az ősszel megnyíló központot. A szakembereket hálózatba szervező központ éves költségvetése kezdetben másfél millió euró lesz, ennek felét Finnország adja, a másik felét a támogató államok.