Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Élőben niggerezett a YouTube-sztár

2017.09.11. 14:06

“Micsoda kibaszott nigger!” – csúszott ki Felix “Pewdiepie” Kjellberg száján a minden szempontból szalonképtelen trágárság, miközben épp lelőtt egy másik játékost a PlayerUnknown's Battlegrounds nevű játék élő adásában. A világhírű YouTube-videoblogger pár tizedmásodperccel később már rá is jött, hogy ezt nem kellett volna mondania, és kínos nevetés kíséretében “Micsoda kibaszott seggfej!”-re korrigálta a káromkodást. De ekkor már késő volt, a közösségi médiában pillanatok alatt híre ment, hogy a svéd YouTube-sztár ismét megbotlott.

Mint azt év elején az Index is megírta, a Disney stúdió azért szakított a jelenleg 57,2 millió követővel büszkélkedő vloggerrel, mert több olyan videója is volt, amiben antiszemita, náci nézetek jelentek meg. Pewdiepie most a reflexszerű niggerezés miatt kerülhet bajba: Sean Vanaman, a Firewatch játékot fejlesztő független cég, a Campo Santo társalapítója közölte twitterén, hogy jogi lépéseket tesznek Kjellberg ellen, és szerzői jogok megsértése miatt (a DMCA - Digital Rights Millennium Act – alapján) levetetik a videóit, amiken a cég játékaival játszik. Kjellberg 2016-ban egy végigjátszós videót publikált YouTube-csatornáján, amiben nagyon dicsérte a Firewatchot.

“Rosszabb mint egy látens rasszista: undorító szemetet terjeszt, amivel kézzelfogható károkat okoz a játékipart övező kultúrának” – írta egy másik tweetjében Vanaman, hozzátéve, hogy elege van abból, hogy Kjellberg egy valag pénzt keres azzal, hogy az ő (mármint úgy általában a játékfejlesztők) játékaikkal játszik. Vanaman ezért arra biztatta kollégáit, hogy tegyenek jogi lépéseket ők is a dollármilliomos vlogger ellen. A Firewatch végigjátszás-videó jelenleg nem elérhető, Kjellberg privátra állította a hozzáférést.

Mint arra a Kotaku cikke rámutat, nem ez volt az első alkalom, hogy Kjellberg niggerezett, sőt a Battlegrounds játék körüli gamerközösségben tulajdonképp eléggé gyakori és elfogadott ez efféle káromkodás, a másik játékos becsmérlése válogatott szavakkal.

A konkrét eseten mindenesetre túlmutat, hogy amennyiben a játékstúdiók elkezdik levetetni a hasonló videókat, amiket egyrészt a YouTube a “fair use” alapján megtűrt, és amikre a stúdiók is ingyenreklámként tekintettek, befellegezhet gyakorlatilag az egész műfajnak. Akkor pedig a Kjellberghez hasonló youtuberek kénytelenek lesznek más megélhetési forrás után nézni.