Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szén-dioxid-reaktort fejlesztenek Szegeden

2017.09.28. 15:02

Hidrogént előállító és szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktorokat fejleszt a Thalesnano Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) egy uniós támogatással induló projektben – írja az MTI. A négyéves kutatás-fejlesztési program teljes költségvetése 1,226 milliárd forint, ebből 846,7 millió forintot uniós támogatás fedez.

A projektnek olyan technológiák fejlesztése a célja, amelyek segítenek csökkenteni a légkör megnövekedett szén-dioxid koncentrációját a bolygó és az emberiség jövője érdekében – mondta Darvas Ferenc, a ThalesNano Zrt. elnöke. A légköri szén-dioxid csökkentése leggyakrabban annak megkötésével és tárolásával történik, ami viszont kockázatos tevékenység, és csupán ideiglenes megoldást kínál – mondta Janáky Csaba, az SZTE adjunktusa, a projekt kutatási igazgatója.

A vállalkozás és az egyetem újfajta módszerrel kísérletezik. Ennek első lépése szintén a szén-dioxid megkötése, de ezt olyan elektrokémiai átalakítás követi, amely a vegyiparnak hasznos anyagokat eredményez, ráadásul környezetbarát, megújuló energiaforrások felhasználásával. A gazdaságilag jövedelmező módszer további előnye, hogy újabb kutatások eredményeként nemcsak földi körülmények között, hanem a jövőben az űrben, akár a Marson szintén alkalmazható reaktor fejleszthető.

A ThalesNano Zrt. és az SZTE már korábban is szoros kapcsolatot ápolt egymással. A reaktorok létrehozásán túl a támogatást részben a ThalesNano szegedi székhelyű Alternatív Energia Kutatási és Fejlesztési központjának bővítésére fordítják, amely a tervek szerint az újonnan épült ELI Science Parkba költözik. A beruházásnak köszönhetően a vállalat új, minőségi munkahelyeket teremt majd a régióban – áll a közleményükben.

Kapcsolódó

Szegedre hozták a 2001: Űrodüsszeia űrállomását

Orbán Viktor lábnyomába lépve elmentünk, hogy megnézzük a szegedi lézereket. Tömören szólva: az űrhajó kész, de még fegyvertelen.

A nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint a ThalesNano Zrt. 2016-os nettó árbevétele 1,153 milliárd forint volt, amelynek 90 százaléka exportból származott. A vállalkozás tavaly 10,468 millió forintos adózott eredményt ért el.