Emőd
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Az oroszok már a Pokémon Góban vannak

2017.10.13. 08:28

Már egy ideje kész tényként kezeli az amerikai sajtó és a politikai elit, hogy az oroszok közvetve vagy közvetlenül, de beavatkoztak az amerikai választásokba. Moszkva természetesen mindent tagad, de a Twitter és a Facebook is gyomlál, egyszerre elképesztő és félelmetes, hogy milyen kiterjedt online ökoszisztémát hoztak létre az oroszok. A CNN vizsgálata szerint ráadásul nemcsak Twitteren, Facebookon vagy Google-hirdetésekkel tevékenykedtek az orosz ügynökök, hanem YouTube-on, Tumblr-ön, de még Pokémon Gón is.

Az orosz beavatkozást az amerikai választásokba nem úgy kell érteni, hogy fogták, meghekkeltek egy-két szervert, majd jóváírtak Donald Trumpnak hatmillió szavazatot. Ennél sokkal kreatívabbak voltak: álhíreket és számukra előnyös narratívákat kezdtek el terjeszteni.

Ne lőjetek le minket

Ott van például az USA-ban a Black Lives Matter (a fekete életek is számítanak) nevű mozgalom, ami az fekete emberekkel való egyenlő bánásmódért küzd. Ezzel összefüggésben az oroszok létrehoztak egy "Don't Shoot Us" (ne lőjetek le minket) nevű mozgalmat, hozzá Facebook-oldallal és -profilokkal, Twitter-fiókkal, saját weboldallal és YouTube-csatornával.

Ezt az álmozgalmat a Kremllel összefüggésbe hozott orosz Internet Research Agency (IRA) működtette, a Facebook le is lőtte a Don't Shoot Us oldalát és a hozzá köthető profilokat, miután kiderült a kapcsolat köztük és az IRA között. Ez az orosz kampány kizárólag olyan, önmagukban valódi videókat és híreket osztott meg, amik arról szóltak, hogy rendőrök brutálisan bánnak a feketékkel.

A mozgalomnak feltehetően két célja volt: felbuzdítani a feketéket, hogy menjenek tüntetni, illetve megijeszteni a többi amerikaikat, hogy a fekete aktivizmus növekszik. Tehát szimplán feszültséget akartak kelteni. A mozgalom YouTube-csatornáján például több mint 200 videót osztottak meg brutális rendőri intézkedésekről, amit több mint 368 ezerszer néztek meg 2016 májusa és decembere között.

A Pokémon Góval is kisérleteztek

Az álmozgalomnak volt egy weboldala is, illetve egy Tumblr-fiókja is. Ezekkel többek között arra buzdították az olvasókat, hogy játsszanak Pokémon Gót: olyan helyekre küldték őket Pokémonokat keresni, ahol korábban történtek rendőri atrocitások. Sőt, arra biztatták őket, hogy a rendőrök által meggyilkolt fekete emberek után nevezzék el a Pokémonjaikat. Akik ezt megtették, azok Amazon-ajándékkártyát nyerhettek.

Hogy ez miért volt jó az orosz ügynököknek, nem tudni. Vélhetően az állhatott a szándékukban, hogy emlékeztessék a helyieket, hogy a közelben ilyen tragédiák történtek. Fontos azonban leszögezni, hogy arról nincs infó, hogy bárki is részt vett volna az oroszok játékában, vagy hogy bárki is nyert volna valamit.

Főleg, hogy a Pokémon Gót nem lehetett konkrétan ilyesmire használni, a felhasználók nem oszthattak meg egymással információkat a platformon keresztül, igazából csak a képernyőképeket tudták egymásnak mutogatni.

Hogy milyen hatása volt ennek az egésznek az amerikai emberekre, azt nehéz felmérni, ugyanis nem igazán vannak kézzel fogható bizonyítékok a kölönböző kapcsolatokat leszámítva. Azonban, még ha banálisnak is tűnik, nagyon nem szabad ezt félvállról venni.