Jenő
-3 °C
6 °C

Az Apple megveheti a Shazamot

2017.12.11. 10:19

Az Apple rövidesen felvásárolhatja a Shazam zenefelismerő alkalmazást. Az 1999-ben alapított brit cég szolgáltatásával a számítógépünk vagy a telefonunk fölismerheti az épp hallgatott zenét.

A Shazamot ma több mint százmillióan használják havonta legalább egyszer. Állítólag a bevételük legnagyobb része az iTunes Store alkalmazásokkal kapcsolatos reklámokból származik.

Az értesülést – amit a BBC és a TechCrunch is megszellőztetett – sem az Apple, sem a Shazam nem kommentálta. A Music Business Worldwide cikke megjegyzi, hogy a 400 millió dolláros felvásárlási ár lényegesen alacsonyabb annál az egymilliárd dollárnál, amennyire a Shazam becsülte a cég értékét az utolsó, 2015-ös finanszírozási kampányban.

A Shazam felvásárlásával az Apple gyakorlatilag pénzt takaríthatna meg a reklámokon, mivel az egyik közvetítőjük kerülne a tulajdonukba. Egyúttal a konkurenciának is aláverhetnének, mert ha az övék lesz a Shazam, aligha hivatkozik majd a konkurenciára: a Google Play Musicra vagy a Spotify-ra. Utóbbiak amúgy az Apple legnagyobb riválisai a streamerek piacán: a Spotifynak 60 millió előfizetője van, az Apple Musicnak 27 millió.

(BBC | TechCrunch | Music Business Worldwide)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?