A Facebook szétszakítja a társadalmat

2017.12.13. 13:53

Chamath Palihapitiya a múlt hónapban kemény megjegyzésekkel illette korábbi munkaadóját, a Facebookot. Palihapitiya, aki korábban a Facebook növekedésért felelős divíziójának az alelnöke volt, azt mondta, hogy a közösségi oldalak és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások teljesen szétszakítják a társadalmat.

Palihapitiya azt javasolta, hogy mindenki tartson egy kemény elvonókúrát, mert a közösségi médiában töltött időnk gyakorlatilag rövidtávú, dopaminvezérelt visszacsatolásokra épül.

Az életünket az így észlelt tökéletesség köré építjük, mert instant jutalmat kapunk érte, szívecske, lájk és egyetértés formájában. Ezt értékként kezeljük, majd összemossuk az igazsággal, pedig ez csak hamis, talmi népszerűség, ami rövid ideig tart, és utána üresebb leszel, mint előtte voltál. Nem is veszed észre, hogy beprogramoztak

– mondta Palihapitiya.

Bár a kommentár nem friss, az internet még csak most kapta föl és kezdte terjeszteni. Palihapitiya megjegyzései mindenesetre összhangban vannak más, korábban a Facebooknál dolgozó vezetőkével. Sean Parker, a Facebook első elnöke nemrég azt mondta: nagyon megbánta, hogy szerepet vállalt a Facebook történetében.

Isten tudja, mit csinál ez a gyerekeink agyával

– mondta Parker az Axios hírportálnak.

Arról, hogy milyen hatása van a közösségi médiának az agyra, ebben a cikkben írtunk.

A kommentárok hatására a Facebook kiadott egy hivatalos közleményt. Ebben azt írják, nagyon komolyan veszik a szerepüket, és próbálnak folyamatosan fejlődni. Temérdek kutatást végeztek, amikben a közösségi média és a jólét összefüggéseit vizsgálják, és ezt a termékfejlesztés során is felhasználják. Mark Zuckerberg az igazgatótanács legutóbbi ülésén azt is kijelentette, hogy a profitjukat is hajlandók csökkenteni, hogy a legjobb döntést hozzák meg ebben az ügyben.

Hiába az aggodalmak, a Facebook üzleti stratégiája nem hagy sok manőverezési lehetőséget. A múlt héten indították el a Messenger Kids alkalmazást; a Facebooknak ez az első olyan szoftvere, amit 13 éven aluliak is használhatnak. A Messenger Kids elindulását több olyan szervezet is örömmel fogadta, akik online gyermekvédelemmel is foglalkoznak. Ugyanakkor a brit egészségügyi miniszter, Jeremy Hunt azt írta a Twitteren, hogy

kedves Facebook, tartsd távol magad a gyerekeimtől, és viselkedj felelősségteljesen.

(BBC News)

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM