Elon Musk, a XXI. századi ikon

2017.12.14. 05:09

Aki kicsit is figyelemmel kíséri a SpaceX alapítója körüli felhajtást, tapasztalhatta már, hogy rengetegen úgy néznek fel Elon Muskra, mint a messiásra, rajonganak érte, mint egy kereszteslovagért, aki interplanetáris terveivel az emberi faj fennmaradásáért küzd.

Az űrruhára, a szkafanderre mint szimbolikus, egész testet borító páncélra tekint Jason Hernandez kaliforniai képzőművész, festő, grafikus, illusztrátor, aki alkotásaiban a középkori ikonfestészet hagyományait ötvözi korunk témáival. Hernandez egy egész sor űrkutatással kapcsolatos képet festett az ortodox liturgikus festmények stílusában, többek között a NASA marsjáróiról, fiktív űrhajósokról, tudósokról. Képein szinte tapintható a bármiféle mindenhatótól távoli űrkorszaki témák és a bizánci rítusok teremtőt és szentjeit imádó spirituális formanyelve közti feszültség.

Hernandez alább látható alkotása remekül megjeleníti az Elon Muskot övező már-már vallásos imádatot, illetve annak tárgyát:

A Dictum Factum (“A szót tett követte”) című képen a SpaceX alapító vezetője látható középkori lovagi páncélban, hátán oxigénpalackokkal, bal karja alatt levett sisakkal, miközben jobb keze áldást oszt: Ámen. Musk jobbján egy az űrből sikeresen visszatért Falcon 9 rakéta első fokozata látható landolás után, nyitott, titánötvözetből készült kormányrácsokkal. A rakéta és Musk a SpaceX egyik dróntutaján állnak a meglehetősen hullámzó óceán közepén, a kép alján pedig a SpaceX másik vívmánya, a szintén az űrből visszatért Dragon űrhajó ringatózik, kibontott ejtőernyőivel a vízen.

A kép bal fölső sarkában a Föld, jobbra pedig feltehetően a Mars látható, utalva Musk nagyszabású bolygókolonizáló terveire. Az aranyszín háttéren a kép címén kívül még két szimbólum látható. Balra a SpaceX logója, alatta a Hawthorne felirat, ami a cég székhelyéül szolgáló Los Angeles-i városrész neve. A középen fölül lévő rajzolatban az újra felhasználható Falcon 9 pályaprofilja ismerhető föl, a rakétastarttól kezdve, a három fő hajtómű eseményen, majd a visszatérésen keresztül, a hasznos teher Föld körüli pályára állításáig (ez utóbbi csillaggal jelölve).

A festményt körben a következő szöveg keretezi: “Optimism, pessimism, fuck that; we're going to make it happen. As God is my bloody witness, I'm hell-bent on making it work”, ami körülbelül így fordítható. “Optimizmus, pesszimizmus, a francba velük; akkor is megcsináljuk. Isten a nyavalyás tanúm, ha beledöglök is működni fog.” A kissé trágár, de rendkívül inspiráló szöveg Elon Musktól származik, és egy 2008-as Wired-interjú során hangzott el. Az interjú azután készült, hogy a Spacex első három kísérlete a Falcon-1 rakétákkal (2006-ban, 2007-ben és 2008 augusztusában) kudarccal zárult. Két hónapra rá siker koronázta a SpaceX erőfeszítéseit, szeptember 28-án a cég Falcon-1 rakéta pályára állította az első műholdat – és itt idézzük fel a kép címét: "A szót tett követte". A többi innentől már történelem.  • Tippek
  • Bankszámla