Aliz
6 °C
14 °C

Elon Musk, a XXI. századi ikon

2017.12.14. 05:09

Aki kicsit is figyelemmel kíséri a SpaceX alapítója körüli felhajtást, tapasztalhatta már, hogy rengetegen úgy néznek fel Elon Muskra, mint a messiásra, rajonganak érte, mint egy kereszteslovagért, aki interplanetáris terveivel az emberi faj fennmaradásáért küzd.

Az űrruhára, a szkafanderre mint szimbolikus, egész testet borító páncélra tekint Jason Hernandez kaliforniai képzőművész, festő, grafikus, illusztrátor, aki alkotásaiban a középkori ikonfestészet hagyományait ötvözi korunk témáival. Hernandez egy egész sor űrkutatással kapcsolatos képet festett az ortodox liturgikus festmények stílusában, többek között a NASA marsjáróiról, fiktív űrhajósokról, tudósokról. Képein szinte tapintható a bármiféle mindenhatótól távoli űrkorszaki témák és a bizánci rítusok teremtőt és szentjeit imádó spirituális formanyelve közti feszültség.

Hernandez alább látható alkotása remekül megjeleníti az Elon Muskot övező már-már vallásos imádatot, illetve annak tárgyát:

A Dictum Factum (“A szót tett követte”) című képen a SpaceX alapító vezetője látható középkori lovagi páncélban, hátán oxigénpalackokkal, bal karja alatt levett sisakkal, miközben jobb keze áldást oszt: Ámen. Musk jobbján egy az űrből sikeresen visszatért Falcon 9 rakéta első fokozata látható landolás után, nyitott, titánötvözetből készült kormányrácsokkal. A rakéta és Musk a SpaceX egyik dróntutaján állnak a meglehetősen hullámzó óceán közepén, a kép alján pedig a SpaceX másik vívmánya, a szintén az űrből visszatért Dragon űrhajó ringatózik, kibontott ejtőernyőivel a vízen.

A kép bal fölső sarkában a Föld, jobbra pedig feltehetően a Mars látható, utalva Musk nagyszabású bolygókolonizáló terveire. Az aranyszín háttéren a kép címén kívül még két szimbólum látható. Balra a SpaceX logója, alatta a Hawthorne felirat, ami a cég székhelyéül szolgáló Los Angeles-i városrész neve. A középen fölül lévő rajzolatban az újra felhasználható Falcon 9 pályaprofilja ismerhető föl, a rakétastarttól kezdve, a három fő hajtómű eseményen, majd a visszatérésen keresztül, a hasznos teher Föld körüli pályára állításáig (ez utóbbi csillaggal jelölve).

A festményt körben a következő szöveg keretezi: “Optimism, pessimism, fuck that; we're going to make it happen. As God is my bloody witness, I'm hell-bent on making it work”, ami körülbelül így fordítható. “Optimizmus, pesszimizmus, a francba velük; akkor is megcsináljuk. Isten a nyavalyás tanúm, ha beledöglök is működni fog.” A kissé trágár, de rendkívül inspiráló szöveg Elon Musktól származik, és egy 2008-as Wired-interjú során hangzott el. Az interjú azután készült, hogy a Spacex első három kísérlete a Falcon-1 rakétákkal (2006-ban, 2007-ben és 2008 augusztusában) kudarccal zárult. Két hónapra rá siker koronázta a SpaceX erőfeszítéseit, szeptember 28-án a cég Falcon-1 rakéta pályára állította az első műholdat – és itt idézzük fel a kép címét: "A szót tett követte". A többi innentől már történelem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?