Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Halálos fenyegetéseket kap a szabad internet kinyírója

GettyImages-892306976
2018.01.05. 10:33

Lemondta a szereplését a világ legnagyobb techshowján, a jövő héten induló Las Vegas-i CES-en Ajit Pai, az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) elnöke, mert több halálos fenyegetést kapott – írja a Recode két névtelen bizottsági forrásra hivatkozva.

Ez már rövid időn belül a második eset, hogy Pait fenyegetés miatt éri, decemberben a netsemlegességet garantáló szabályok eltörléséről szóló szavazást kellett elhalasztania bombafenyegetés miatt. A fenyegetések annak az általános indulatnak az újabb hullámai, amelyeket a netsemlegességet biztosító szabályok tervezett visszavonása gerjesztett az Egyesült Államokban az utóbbi hónapokban. 

Az Egyesült Államokban óriási vitát kiváltó téma jelentőségéről tavaly tavasszal írtunk részletesebben. A lényeg, hogy az FCC még 2015 februárjában, heves viták után elfogadta a ma érvényben lévő  Nyílt Internet Rendeletet , amit akkor sokan az Obama-adminisztráció egyik legfontosabb eredményének tekintettek, mert azt hivatott garantálni, hogy  a netszolgáltatók elfogulatlan és egyenlő hozzáférést biztosítsanak minden internetes oldalhoz és szolgáltatáshoz.

Kapcsolódó

Trump háborút indított a szabad internet ellen

Obama újabb fontos netvédő törvényét törölnék el, a nagy netszolgáltatók már dörzsölhetik a tenyerüket.

A Donald Trump által kinevezett Ajit Pai vezénylete alatt azonban az FCC decemberben a korábbi állapot visszaállításáról döntött. A döntés kritikusai szerint ezzel a  nagy netszolgáltató cégek járnak jól,  mindenki másnak, főleg a felhasználóknak, rosszabb hely lesz az internet. A támogatók szerint viszont az új szabályozás majd felpörgeti a beruházásokat és az innovációt.

Egyébként nem Pai az első, akit fenyegetés ér a téma miatt. Az FCC előző elnökét, a netsemlegességi szabályok 2015-ös elfogadásában végül kulcsszerepet játszó Tom Wheelert is érték atrocitások. 2014-ben például tüntetők jelentek meg a házánál, és nem engedték kiállni az autójával.

Mindeközben az FCC nyilvánosságra hozta a nagy indulatokat kiváltó rendeletét az "internet szabadságának visszaállásáról", mind az 539 oldalával. Valószínűleg a CES se marad FCC-képviselők nélkül, többen is ígérték, hogy elmennek a netsemlegességről vitázni.

(Borítókép: Ajit Pai a Szövetségi Kommunikációs Bizottság netsemlegességről szóló szavazásán 2017 december 14-én - fotó: Andrew Harrer / Bloomberg / Getty Images)