Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A robotok jobban olvasnak az embernél

2018.01.16. 11:50

Az Alibaba olyan mesterséges intelligenciát fejlesztett, ami az emberi résztvevőket is maga mögé utasította a Stanford Egyetem szövegértési tesztjén. Hétfői közleményében az Alibaba azt írta: ez volt az első alkalom, hogy egy gép legyőzte az embert egy ilyen jellegű megmérettetésen.

A tesztet a Stanford Egyetem mesterségesintelligencia-szakértői szervezték, hogy mérhetővé tegyék a számítógépek egyre javuló szövegértési képességeit. Az Alibaba szoftvere volt az első, ami egy emberi résztvevőt is le tudott győzni.

Luo Si, a kínai vállalat mesterségesintelligencia-szakértője szerint ez mérföldkőnek számít az AI-fejlesztésben. Arról is beszélt, hogy az efféle fejlődés alighanem oda vezethet, hogy sokan elveszítik a munkájukat, amit gépek fognak átvenni. A szövegfelismerő technológia ugyanis számos területen felhasználható: ügyfélszolgálat, múzeumi bemutatók, orvosi tanácsadás – gyakorlatilag minden játszik. Ez viszont azzal jár, hogy a mesterséges intelligencia előre nem látható területeken is pótolhatja az embert.

Az Alibaba már a gyakorlatban is használta a technológiát. Amikor megrendezték a Singles Day-t – a világ legnagyobb online vásárlási eseményét –, mesterséges intelligenciát használtak, hogy válaszolhassanak az ügyfélszolgálathoz beérkező temérdek kérdésre.

(CNN)