Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Argentínánál segít az oroszok kémhajója

2018.01.16. 16:35

Az orosz haditengerészet kémhajója, a Jantar most éppen segít a november 15-én eltűnt argentin tengeralattjáró felkutatásában. A tengeralattjáró 44 fős legénysége már biztosan nincs életben, de Argentína ki akarja deríteni, mi történt pontosan a hajóval.

Az argentin küldetés mellett a Jantar már korábban is ellátott kutatási és mentési feladatokat. Ez a hajó talált rá két orosz harci gépre, egy Szu–33 és MiG–29 típusú repülőre, amelyek 2016-ban, a szíriai háború idején zuhantak a Földközi-tengerbe. A Jantar „még időben mentette ki a repülőgépek titkos berendezéseit” – állt egy orosz parlamenti jelentésben.

A Jantar ugyan hivatalosan egy óceánkutató hajó, valójában azonban tele van felderítő berendezésekkel, és távirányítású mélytengeri tengeralattjárókkal is. Képes titkos feladatokat is ellátni, és a mélytengeri nyomkövetésre is alkalmas. A 108 méter hosszú hajó 2015-ben állt szolgálatba, személyzete 60 fő. A Balti tenger egyik kikötőjében, Kalinyingrádban épült. Háromfős személyzettel működő tengeralattjárói, a Rusz és a Konszul 6000 méteres mélységbe tudnak lemerülni.

A BBC szerint a Jantar mozgása miatt is figyelmeztethetett a brit hadsereg decemberben, hogy Oroszország megzavarhatja a létfontosságú tenger alatti kommunikációs kábelek működését. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy ilyesmi eddig megtörtént volna.

Kapcsolódó

Orosz tengeralattjárók nyüzsögnek fontos távközlési kábelek körül

A hidegháború óta nem volt ekkora mozgás az Atlanti-óceán északi részén. A NATO aggódik.

2016 utolsó hónapjaiban a Jantar a szíriai partoknál, tenger alatti kommunikációs kábelek felett időzött. A hajó furcsa műveleteit a Covert Shores honlap észlelte. Jelentése szerint a kábelek felett gyakran megszakított hajókázás arra utalt, hogy egy tengeralattjáró a tengerfeneket vizsgálta.

A Jantar 2015 nyarán az amerikai Kings Bay haditengerészeti támaszpont közelében hajózott. A Pentagon tisztségviselői szerint az oroszok titkos adatokat gyűjtöttek az amerikai tengeralattjárók felszereléséről, a Kings Bay ugyanis hat amerikai Trident tengeralattjáró állomáshelye.

Oroszországnak van jó néhány régebbi kémhajója is. Az egyik, a Liman áprilisban a török partoknál egy teherhajóval ütközött és elsüllyedt. Legénységének minden tagját megmentették.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?