Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már a Youtube-hirdetések is a mi gépünkkel bányásznak kriptovalutát

2018.01.29. 15:50

Az utóbbi héten megszaporodott az olyan felhasználói panaszok száma a közösségi médiában, amelyek szerint a Youtube-on látható reklámok kiakasztják a vírusirtó programokat. Kiderült, hogy a jelenség oka, hogy a reklámokba rejtett Coinhive bányászprogram a felhasználók gépének processzorteljesítményét használta fel arra, hogy kriptovalutát bányásszon a támadóknak – írja a Mashable.

Ezt a módszert cryptojackingnek hívják, és az utóbbi időben egyre népszerűbb pénzkereseti mód a hekkerek körében. Ugyanakkor nemcsak gyanútlan üzemeltetők oldalain jelenhet meg ilyen kód, amely a mi gépünkkel bányásztat, egyes oldalak működtetői maguk is kísérleteznek ilyesmivel. Szeptemberben például a Pirate Bay kalózoldal kísérletezett azzal, hogy hirdetések helyett ebből szerez bevételt, decemberben pedig egy magyar filmes kalózoldal bukott le  ugyanezzel.

A Trend Micro kiberbiztonsági cég pénteki blogposztja megerősítette, hogy múlt héten erősen megugrott az egyik legnépszerűbb ilyen bányászprogram, a Coinhive használata, és sikerült is visszakövetniük ennek okát: az ismeretlen támadók a Google DoubleClick nevű hirdetéskiszolgáló szolgáltatásán keresztül futtattak malvartisingot, vagyis kártékony kódot tartalmazó hirdetéseket a Youtube-on. A Trend Micro szerint az akció Franciaországot, Olaszországot, Spanyolországot, Japánt és Tajvant érintette.

A Google elismerte a történteket, de azt állították, hogy az érintett hirdetéseket két órán belül leállították, és a feladóit kitiltották a hirdetési szolgáltatásból. A Trend Micro adatai szerint viszont ez a két órás reakcióidő nem stimmel: a biztonsági cég szerint január 18-án indult az akció, és 24-éig 285 százalékos emelkedést figyeltek meg a bányászok számának növekedésében.

A Coinhive a monero nevű kriptovalutát bányássza, amely a bűnözök körében is egyre népszerűbb, mert nehezebb visszakövetni az eredetét, mint mondjuk a bitcoin esetében. Egyébként ha az oldal előre jelzi a felhasználónak, hogy mire számíthat, és a beleegyezését kéri, nem pedig titokban dolgoztatja a gépét, a módszer akár legitim bevételi forrást is jelenthet.