Nándor
3 °C
16 °C

Jöhet a diszlájk a Facebookra, de nem úgy

2018.02.09. 17:05 Módosítva: 2018.02.09. 17:05

A Facebook tesztel egy új gombot, amivel leszavazhatjuk a nekünk nem tetsző kommenteket (downvote), írja a Sky News. A felhasználók már régóta sürgetnek egy olyan funkciót, amivel ki tudják fejezni a nemtetszésüket az oldalon. de a cég tagadja, hogy a downvote gombbal a régóta várt diszlájkot vezetnék be.

A downvote nem is úgy fog működni, mint a lájk. Ha egy posztot vagy kommentet lájkolunk, akkor a lájkunk mindenki számára látható, aki a posztot vagy kommentet látja. Ehhez képest a leszavazás nem így fog működni. Egyrészt csak a kommentekre vonatkozik majd, ráadásul egyelőre csak az oldalak posztjai alatti kommenteknél tesztelik, a felhasználók posztjai alatti kommenteknél nem lesz leszavazás. Tehát, ha én le akarom szavazni, amit anyám ír az új tetoválásomról készült kép alá, az továbbra sem fog menni. Azonban, ha valakit zavar mondjuk egy Index-poszt alatti zsidózás, arra már mehet a leszavazás.

A leszavazott komment utána eltűnik a képernyőnkről, és Facebook azt is felajánlja, hogy üzenjünk az oldal adminisztrátorainak. A leszavazás után három panaszgomb jelenik meg: "sértő", "félrevezető" és "nem témába vágó" (off topic). Ha ezek közül megnyomjuk valamelyiket, akkor az oldal továbbítja az adminisztrátoroknak, hogy van egy problémás komment és utána ők intézkednek. Feltehetően akkor, ha egy-egy komment sok leszavazást kap.

Úgy tűnik, ezzel a lépéssel a Facebook a felhasználóit akarja bevonni abba, az eddig szélmalomharcnak tűnő vállalkozásba, hogy megtisztítsák az oldalt a trolloktól, alhírektől és gyűlöletbeszédtől. A leszavazó-gombot az amerikai Android-felhasználók 5 százalékánál vezették be egyelőre.

2015-ben Zuckerberg azt mondta, azért nem akar diszlájk-gombot fejleszteni, mert nem akarják, "hogy a Facebook olyan fórummá váljon, ahol az emberek fel- vagy leszavazzák mások posztjait", de valamit terveznek behozni a negatív érzelmek kifejezésére. Ezután született meg a dühös fej (angry), meg a szomorú fej (sad), úgyhogy egy ideje már nem kell lájkolni a megható gyászposztokat, mehet a sírós szmájli, és minden rendben van.