Kitiltják a mobilt a francia iskolákból

2018.03.06. 13:03

A jövő tanévtől tilos lesz a mobiltelefonok használata a francia iskolákban, az intézkedésről a következő hetekben törvényi szabályozás születik – jelentette be Jean-Michel Blanquer francia oktatási miniszter az MTI beszámolója szerint. A tiltás a college-eket érinti, ahova 16 éves korukig járnak a francia tanulók.

A mobiltelefonok használata tilos lesz szeptembertől az iskolákban, nemcsak tanórákon, hanem az egész intézményben. Törvény fog erről rendelkezni a következő hetekben, hogy jogilag is rendben legyen

– idézte kedden a Libération napilap Blanquer előző napi rádióinterjúját. 

Az iskoláknak a törvény hagyni fog némi mozgásteret, így lehetőségük lesz megtiltani azt is, hogy kikapcsolt állapotban a diákokkal lehessen a mobiljuk.

Meghagyjuk az iskoláknak, hogy megválasszák a tiltás formáját, amely a legrugalmasabbtól terjedhet a legszigorúbbig. A legrugalmasabb változat szerint, ahogy az már egyes iskolákban érvényben van, a mobiltelefont egy erre a célra biztosított zacskóban kell tartani a táskában, és pedagógiai célokra vagy sürgős esetben elő lehet venni. Fontos, hogy ne a mobiltelefonok töltsék ki a kamaszok életét, amikor tanulniuk kell, vagy amikor egymás között vannak a szünetben az udvaron.

Az oktatási miniszter hétfőn egy dijoni középiskolában tett látogatást az államfő feleségének, Brigitte Macronnak a kíséretében, aki évtizedeken át gimnáziumi tanár volt. Jean-Michel Blanquer itt leszögezte, hogy a tiltás a zaklatás elleni küzdelem része.

"A gyerekek, a kamaszok, a tanulók érdekében tesszük ezt, hogy megvédjük őket a közösségi oldalakon létező visszaélésektől, amelyek internetes zaklatásokhoz vezetnek" – mondta Blanquer.

Franciaországban jelenleg is tiltott a mobiltelefonok használata az osztálytermekben, de nem az intézményekben, miután az szabadságjogokat sértene. Ezért van szükség törvénymódosításra a teljes tiltáshoz.

Több szakszervezet és szülői szervezet úgy ítélte meg, hogy nagyon nehéz lesz megvalósítani a kormány elképzelését.  Hivatalos adatok szerint a francia tanulók tíz százaléka mobilfüggő  • Tippek
  • Hírek