Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kitiltják a mobilt a francia iskolákból

2018.03.06. 13:03

A jövő tanévtől tilos lesz a mobiltelefonok használata a francia iskolákban, az intézkedésről a következő hetekben törvényi szabályozás születik – jelentette be Jean-Michel Blanquer francia oktatási miniszter az MTI beszámolója szerint. A tiltás a college-eket érinti, ahova 16 éves korukig járnak a francia tanulók.

A mobiltelefonok használata tilos lesz szeptembertől az iskolákban, nemcsak tanórákon, hanem az egész intézményben. Törvény fog erről rendelkezni a következő hetekben, hogy jogilag is rendben legyen

– idézte kedden a Libération napilap Blanquer előző napi rádióinterjúját. 

Az iskoláknak a törvény hagyni fog némi mozgásteret, így lehetőségük lesz megtiltani azt is, hogy kikapcsolt állapotban a diákokkal lehessen a mobiljuk.

Meghagyjuk az iskoláknak, hogy megválasszák a tiltás formáját, amely a legrugalmasabbtól terjedhet a legszigorúbbig. A legrugalmasabb változat szerint, ahogy az már egyes iskolákban érvényben van, a mobiltelefont egy erre a célra biztosított zacskóban kell tartani a táskában, és pedagógiai célokra vagy sürgős esetben elő lehet venni. Fontos, hogy ne a mobiltelefonok töltsék ki a kamaszok életét, amikor tanulniuk kell, vagy amikor egymás között vannak a szünetben az udvaron.

Az oktatási miniszter hétfőn egy dijoni középiskolában tett látogatást az államfő feleségének, Brigitte Macronnak a kíséretében, aki évtizedeken át gimnáziumi tanár volt. Jean-Michel Blanquer itt leszögezte, hogy a tiltás a zaklatás elleni küzdelem része.

"A gyerekek, a kamaszok, a tanulók érdekében tesszük ezt, hogy megvédjük őket a közösségi oldalakon létező visszaélésektől, amelyek internetes zaklatásokhoz vezetnek" – mondta Blanquer.

Franciaországban jelenleg is tiltott a mobiltelefonok használata az osztálytermekben, de nem az intézményekben, miután az szabadságjogokat sértene. Ezért van szükség törvénymódosításra a teljes tiltáshoz.

Több szakszervezet és szülői szervezet úgy ítélte meg, hogy nagyon nehéz lesz megvalósítani a kormány elképzelését.  Hivatalos adatok szerint a francia tanulók tíz százaléka mobilfüggő