Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mint a szög, úgy csapódott a tengerbe a Falcon Heavy középső része

2018.03.12. 09:33

A február 6-án sikerrel tesztelt óriásrakéta, a Falcon Heavy felkészítéséről, startjáról, az alkotó rakétatestek visszatéréséről közölt alig két perces videót a SpaceX szombaton. A két nap alatt már kétmilliós megtekintésnél járó filmecskében szinte eldugva lehet megtekinteni a teszt egyetlen kevésbé sikeres mozzanatát.

A teszt során a Falcon Heavyt alkotó három Falcon-9 rakétatest közül kettő, a két oldalsó ugyanis sikeresen visszatért a szárazföldi leszállóhelyre, azonban a középsőnek nem sikerült landolnia az Atlanti-óceánban várakozó drónhajóra. Az élő közvetítésnek ez a része meg is szakadt akkor, és sokáig nem is lehetett tudni, hogy mi történt.

Pár nappal később Elon Musk közölte, hogy nem maradt elég gyújtófolyadék a rakéta két külső hajtóművének újraindításához, így nem tudott kellően lefékezni és irányba állni a landolás végrehajtásához.

A fenti, szombaton publikált videón 1:11-től látható az alábbi coubban kiemelt, csupán pár pillanatig tartó szekvencia a rakéta tengerbe csapódásáról: a Falcon-9 a drónhajó közvetlen közelében zúgott bele nyílegyenesen, nagy sebességgel a tengerbe.