Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Finnországban robotok segítenek a tanításban

2018.03.14. 12:39

Négy beszélő robot segít a matematika és a nyelvtanításban tamperei általános iskolákban, írja az MTI a Yle hírére hivatkozva. A négy robot közül három bagolyhoz hasonlít, ezeket a matematika oktatásában használják majd. A gépeket a finn AI Robots vállalat készítette. A negyedik, humanoid robot a finn Utelias cég fejlesztése: Elias a nyelvtanítást segíti.

A robotokat Tampere rendelte az oktatás támogatására. A gépeket valós osztálytermi környezetben tesztelik, mások mellett egy általános iskola előkészítő osztályában fogják használni. A matematika oktatását segítő első robot a napokban érkezet meg Tamperébe, ahol a Soria általános iskolában próbálják ki. A további három robotot más-más iskolákban vetik be.

A kísérlettel azt is vizsgálják, hogy a gyerekek hogyan működnek együtt a robotokkal és milyen tapasztalatokat szereznek az interakcióból. "Természetesen az is érdekel bennünket, hogyan javíthatják ezek a robotok a tanítás minőségét" - fűzte hozzá Marika Korpinurmi, a tamperei projekt vezetője.

A robotok alkalmazása a Smart Tampere-projekt része, amelyben digitális megoldásokat keresnek a város mindennapi életének javításában.