Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Elérhető közelségbe került az űrturizmus

2018.04.06. 11:50

Sikeres próbarepülést végzett a Virgin Galactic VSS Unity nevű utasszállító űrhajója a kaliforniai Mojave sivatag fölött.

A gazdag turistáknak űrrepülést kínáló Virgin Galactic szerint a Virgin Space Ship Unity (VSS Unity) sikeres tesztje nagy előrelépés a vállalatnak. Csakugyan az, ahhoz képest, hogy 2014 októberében a Virgin Galactic kísérleti űrrepülőgépe darabokra hullott a levegőben, megölve az egyik pilótát.

Ehhez képest a mostani teszt már látványnak is elképesztő volt.

Az űrhajó a VMS Eve hordozó repülőgéppel indult útnak, kaliforniai idő szerint szerdán reggel nyolc órakor. A hordozót Mike Masucci és Nicola Pecile vezették, a VSS Unity pilótái Mark Stucky és Dave Mackay voltak. 14 ezer méter magasságban az űrhajó levált a hordozóról, és több mint 10 ezer métert emelkedve 25 ezer méter magasba ért, majd zökkenőmentesen visszatért a Földre.

Visszatértünk. Az űr elérhető közelségbe került

– írta Twitter-üzenetében Richard Branson, a vállalat vezérigazgatója.

Az újrahasznosítható űrrepülő egyszerre két pilótát és hat utast szállíthat, és rakományt juttathat a szuborbitális pályára. A tervezők szerint a SpaceShipTwo elérhető közelségbe hozza a világűrt a fizető űrturistáknak és kutatóknak. Az utasok több percig érezhetik a súlytalanság hatását utazás közben, illetve megbámulhatják a Földet az űr sötétjéből, nagyjából 100 kilométer magasságból.

Innovatív tervezésüknek köszönhetően a járműveink drámai mértékben megnövelik az űrutazások biztonságosságát és gyakoriságát. Az emberi űrrepülésre épülő üzletágunk azt célozza, hogy az első néhány évben több embert juttassunk az űrbe, mint ahánynak a történelem során eddig ez sikerült

– írta a Virgin Galactic a hivatalos közleményben.

Az új VSS Unity űrhajót a Spaceship Company, a Virgin Galactic leányvállalata építette. 2016-ban kaptak engedélyt űrturisták szállítására utasszállító űrhajókkal. Még nem tudni, hogy mikor indulnak az első űrutazások. Egy repülésért viszont nem is a malacperselyt kell összetörnünk, hanem egyenesen egy Kósa Lajos édesanyjának kiosztott sertéstelepet kell eladnunk, mert

egy jegy 250 ezer dollárba, azaz 63,8 millió forintba kerül.

Ebben benne van a minden utazóról elkészülő kisfilm költsége, amit az utazás végén megkapnak.

A repülésekre már több száz foglalás érkezett – két híres hollywoodi színész, Tom Hanks és Angeline Jolie is jelentkezett –, de az első utat Branson akarja megtenni a gyerekeivel. Branson korábban ingyen utat ajánlott az új űrhajó névadójának, Stephen Hawkingnak, de a 76 éves brit fizikus márciusban, 76 éves korában meghalt.

(Popular Mechanics | MTI | Virgin Galactic)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?