Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A holnap nem Budaörsön jön el

IMG 0825
2018.05.04. 09:47

Bő egy hónapja, hogy lezajlott a BOK Sportcsarnokban az első hazai – közpénzekkel alaposan kitömött – e-sport fesztivál, a V4 Future Sports, ami harmad-felerészt VR-tobzódás is volt, már ami a kiállítás részen bemutatott játékokat és technológiákat illeti. Az év elején többé-kevésbé a csapból is V4FS folyt, azóta viszont nem volt hasonló kaliberű gigarendezvény, ami tömegével vonzotta volna a legkorszerűbb konzumer technológiák iránt érdeklődő magyarokat. Épp ezért kaptam fel a fejem, amikor ugyan nem óriásplakáton, de Facebookon szembe jött a Future In Fusion, avagy A jövő technológiái kiállítás hirdetése.

A reklám több volt mint csábító: az ország legnagyobb és leginnovatívabb kiállítását ígérte, aminek olvastán legalábbis egy budaörsi CES szédítő forgataga jelent meg lelki szemeim előtt, ha másért nem is, mert a kiállítást a budaörsi Fusion Élmény és Rendezvényközpont falai közé álmodták meg a szervezők. Ha élnének még vásári kikiáltók, a Fusion csarnoka előtt ezt harsogta volna egyikük:

Robotok, virtuális valóság, okos szemüvegek, okos otthonok, elektromos autók! Jöjjenek, jöjjenek, mielőtt a mesterséges intelligencia jön el önökért!

A kiállítást május elsején nyitották meg, én rögtön másnap, kora délután vettem meg a jegyem a jövő seregszemléjére. Alig vártam, hogy lássam "a jövő technológiai fejlesztéseit, ahogy ezt még soha senki nem láthatta a mindennapokban", hogy zsibbadásig telítődjek velük a 3000 négyzetméteres kiállítótér zsivajában bolyongva. A rutinos olvasók már bizonyára kitalálták mostanra, hogy nem pont ilyen élményben volt részem.

Ott kezdődött, hogy a csarnokba vezető folyosófélének paravánjain a legnagyobb magyar feltalálók, kutatók és tudós géniuszok dögunalmas és érdektelen, de legalább hibáktól hemzsegő tablói sorjáztak, ilyesféleképp: "Eötvös József (sic!) - Eötvös Inga (sic!), 1891. A gravitációs tér térbeli változásainak mérésére készült. Például az olajkutatásban a mai napig használják." És ehhez ez a kép Eötvös József íróról, miniszterről, Eötvös Loránd fizikus apjáról, és ez a kép az Eötvös Loránd által kifejlesztett Eötvös-ingáról. Erős indítás, na, de elég az hozzá, hogy pár táblával odébb szegény "Szengy-Györgyi Albert" is megkapta a magáét, a róla leírt négy mondatból az egyik legfontosabb talán az volt, hogy "4 felesége volt, a legutolsó felesége 35, míg ő 83 éves volt, mikor összeházasodtak." Edison fémszálas izzóiról meg inkább nem is mondok semmit, "Bródi Imre" és "Haneman Ferenc", a "wolframszálas" izzó feltalálói enélkül is forognak a sírjukban. Akárhogyanis, náluk valamivel jobban járt Schwarz Dávid, aki legalább Ferdinand von Zeppelin előtt megalkothatta a "Zeppelin léghajót".

A magyar zsenialitást sokkoló nemtörődömséggel bemutató táblák után már csak néhány, megújuló energiákról (nap, szél) szóló tacepaón kell átverekednie magát a jövőt szomjazó látogatónak, hogy aztán a hatalmas csarnokba lépve azt kérdezze magától: hol a kiállítás? Én legalábbis így néztem körül, kissé értetlenül széttárva kezeimet, mint Travolta azon a remekbeszabott gifen.

A szervezők ugyanis ezeket ígérték:

Robotokkal, VR technológiával, okos szemüvegekkel, távvezérlésű okos otthon modelljével, elektromos autókkal várjuk az ide látogatókat, valamint bemutatjuk a jövő digitális iskoláit is. Feltűnik a mesterséges intelligencia is, amely lassan minden téren túlszárnyalja a humán teljesítményt. [...]Interaktív kiállításunkon a gyermekekre kiemelkedő figyelmet fordítunk, játékosan fejlesztő programjaink segítségével az ifjú mérnökök iskolájában:

 • Részt vehetnek egy informatika órán, ahol megismerkedhetnek a programozás alapjaival,
 • Lego robotot építhetnek;
 • Beülhetnek a jövő mozijába, ahol 4K-s ívelt Samsung TV-n tekinthetik meg a Gyáróriásokat;
 • Kipróbálhatják a kiállításon megtekinthető VR újításokat;
 • Belekóstolhatnak a kütyük világába, melyek 2030-ban válnak otthonunk részévé;
 • Drónokkal repülhetnek akadálypályánkon;
 • Készíthetnek hulladékból terméket, hiszen az újrahasznosítás a jövő alapja;

Látogatóink találkozhatnak a világ újdonságaival, a közeljövő áttörő fejlesztéseivel, melyeken a legnagyobb technológiai cégek szakemberei dolgoznak és hamarosan a hétköznapok meghatározó részévé válnak.

Ehhez képest a kiállítás felvonultatott (ha-ha):

 • néhány, egyidejűleg összesen 15 főt szórakoztatni képes VR-szettet és -berendezést,
  Fotó: Nagy Attila Károly / Index
 • egy BMW i3 elektromos autót 2013-ból,
 • egy vitrint statikus Star Wars makettekkel (leginkább a klasszikus és második trilógiából),
 • egy kordonok mögött magányosan hajlongó ipari robotot,
  Fotó: Nagy Attila Károly / Index
 • két versenyautó-szimulátort (még két fő szórakozhat),
 • pár elektromos biciklit és Segway-szerű közlekedési eszközt (szintén elkordonozva),
 • egy elektromos rollert, egy elektromos triciklit, meg néhány hoverboardot – ezeket ki is lehetett próbálni (egyéni védőfelszerelés viselése erősen javallott),
 • egy projektoros társasjátékot,
 • egy gumiabroncsokkal elkülönített pályát, ahol Lego Mindstorm robotokkal lehetne versenyezni, ha működnének,
 • két 3D-nyomtatót,
  Fotó: Nagy Attila Károly / Index
 • pár Siemens termosztátot,
 • pár színes villanykapcsolót,
 • egy gázgrill készüléket,
 • egy okosfűnyírót,
 • egy kerti medencét,
 • két furcsa, esőköpenyszerű ruhát,
 • valami dekorációs betont,
 • pár X-Boxot (amiket ha bekapcsoltak volna, Minecraftozni lehetett volna velük).

A végtelennek tűnő 3000 négyzetméteren szétszóródva ezek körülbelül olyan hangsúlyosan voltak jelen, mint a magyar fociválogatott tagjai a kazah csapat térfelén. A legbosszantóbb viszont az volt, hogy szinte semmihez semmilyen információt, tájékoztatót, leírást nem csatoltak. Nem viccelek, nem volt se egy tábla, se egy tablet, de még egy vacak QR-kód se, hogy valami nyavajás appban lekérhessem, hogy például mégis mi a tököm az a gönc a két próbababán az okosotthon (haha) és az okoskert (haha) között.

Csak azért nem sütöttem el az élmény(haha)beszámoló elején a jól bevált "megnéztük, hogy önöknek már ne kelljen" fordulatot, mert biztos akadnak az olvasók közt olyanok, akiknek idáig nem nagyon volt lehetősége VR-szemüvegben az ellent kaszabolni, az effajta időtöltés kipróbálásához – külön kupon ellenében – kétségkívül jó alkalmat nyújt a Future In Fusion. Sajnos máshoz nem nagyon.

A kiállítás június 30-ig tart nyitva, minden nap 10-től este 8-ig.
Helyszín: Fusion Élmény és Rendezvényközpont, 2040 Budaörs, Keleti u. 1.
Jegyárak: 1800-2500 Ft