Aliz
6 °C
14 °C

Angol hajóroncsokat találtak az eltűnt maláj utasszállító helyett

2018.05.04. 13:43

Már négy éve tűnt el a radarképernyőkről, egyúttal a számunkra ismert világból a maláj utasszállító: a Kuala Lumpurból Pekingbe tartó az MH370-es 2014 márciusi köddé válása a légi katasztrófák történetének egyik legrejtélyesebb esete. A gép utáni keresést már kétszer is lezárták eredménytelenül, utoljára éppen három napja. A sikertelen keresés során azonban, még 2015-ben találtak két hajóroncsot.

Az Ausztrália nyugati partjaitól jó 2300 kilométerre, az Indiai-óceán fenékén közel 4000 méteres mélységben fekvő hajók 36 kilométerre vannak egymástól. Megtalálásuk óta merülőszondák és vízalatti drónok segítségével alaposan átvizsgálták a leleteket, a kutatás eredményeit pedig most csütörtökön hozták nyilvánosságra.

Eszerint ezek szenet szállító, XIX. századi angol kereskedelmi hajók maradványai. A roncsokról felvételeket is készítettek, és mintát vettek a szénből. Az elemzés szerint valószínűleg Nagy-Britanniából szállították a rakományt. A szakértők feltételezése szerint a hajók robbanás miatt süllyedtek el, ez akkoriban nem volt szokatlan. Valószínűleg a teljes legénység életét vesztette.

Abban nem biztosak a kutatók, hogy melyik hajókról van szó pontosan. A két roncs egyike valószínűsíthetően a fedélzetén 28 matrózzal 1883-ban elsüllyedt, Angliából Indiába hajózó West Ridge, a másik vagy a W. Gordon, vagy a Magdalana lehetett. A W. Gordon Skóciából Ausztráliába tartó útján tűnt el 1877-ben tízfős legénységével, a Magdalana Walesből Indonéziába haladva veszett el öt évvel később – írja az MTI.

Jobb állapotban az 1000-1500 tonnás, vasból készült West Ridge van: épen fekszik a tengerfenéken, korlátjainak nagy része és szerkezete is látható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?