Árpád
-2 °C
4 °C

Dollármilliomossá válhat a Xiaomi recepciósa

2018.05.22. 11:11

Nyolc évvel ezelőtt a Xiaomi első 56 dolgozója összesen 11 millió dollárt fektetett be a startupba. Ez most, hogy a mobilgyártó tőzsdére lép, busás hasznot hozhat nekik. Egyesek a lakásra félretett pénzüket forgatták be a cégbe, mások a hozományukat tették be a közösbe.

Ma már a Xiaomi a világ egyik legsikeresebb és leggyorsabban növekvő mobilgyártója, évente több mint százmillió telefont ad el, és a tőzsdére lépve a dolgozók tulajdonrésze 1-3 milliárd dollárt érhet a Bloomberg szerint.

A hasznuk körülbelül 200-szoros.

Az egész egy belső pletykával kezdődött, amikor elterjedt a cégben, hogy az alapítók a magánvagyonukat teszik be a cégbe, hogy finanszírozzák. Mások is rögtön be akartak szállni. A Xiaomi telefonok rendszerét fejlesztő Li Vej-hszing (Li Weixing) bankszámláján például 79 000 dollár volt, és rájött, hogy nem tudna belőle lakást venni. Megkérdezte inkább az alapítóktól, nem tehetné-e be inkább a cégbe.

A vállalat hr-részlegének recepciósa pár tízezer dollárnyi hozományát tette be, ez most 1-8 millió dollárt érhet.

Vannak, akik ennél is többet, több tízmillió dollárt nyernek a részvénykibocsátással. Lej Csün (Lei Jun), a Xiaomi vezérigazgatója végül kénytelen volt 300 ezer jüanban (47 ezer dollár) limitálni a dolgozói befektetések összegét. Bár óriási volt az érdeklődés, aggódott, hogy mi van, ha elbukik a cég. Még ezzel is igen szép 9,4 millió dolláros összeget szerezhettek a dolgozók.

Az optimista becslések szerint, ha a részvénykibocsátással 100 milliárd dollárra nő a Xiaomi piaci értéke, az 56 szerencsés dolgozó összesen 3 milliárd dollárra tesz szert. A konzervatív előrejelzések alapján 1,4 milliárd lesz a jussuk.

Persze az alapítók kaszálják a legtöbbet, Lej Csün befektetései akár 27 milliárd dollárt is érhetnek.   

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?