Aliz
6 °C
14 °C

Jön a nagy felturbózás a nagy hadronütköztetőben

2018.06.16. 11:16
Újabb jelentős fejlesztésekbe kezdenek a Föld legnagyobb ember alkotta „gépén”, a Svájcban működő nagy hadronütköztetőben (LHC). Ha megvalósul, a részecskegyorsító tízszer annyi adatot fog nyújtani a kutatóknak, mint ma.

A fejlesztés kezdetének most szombati ünnepélyes bejelentése után legalább nyolc év, mire az új rendszer működni is fog – ezt hivatalosan 2026-ra teszik. Ezután azonban egy nagyságrenddel nő majd az LHC luminozitása, vagyis az egységnyi idő alatt ütköztetett részecskék száma. Az események (ütközések) nagyobb száma több adatot eredményez, így pedig a tudósok még pontosabban tudják mérni az olyan részecskéket, mint a Higgs-bozon.

A HL-LHC berendezés az összeszerelés közben.
A HL-LHC berendezés az összeszerelés közben.
Fotó: Cecile Noels

Az LHC lényegében egy 27 kilométeres gyűrű, melyben protonfelhők repülnek körbe, a protonok ütközéséből szereznek a kutatók új információkat a Higgs-bozonról és talán az új fizikáról is.

A több ütközés és megfigyelés érdekében mostantól 130 új mágnest építenek a nagy hadronütköztetőbe, de más fejlesztések is lesznek a High-Luminosity LHC (magas luminozitású LHC)-nek nevezett új rendszerben.

A magas luminozitású LHC meg fogja haladni az LHC eredeti célját, a felfedezés új lehetőségeit nyújtja, nagyobb pontossággal fogja mérni a Higgs bosonhoz hasonló részecskék tulajdonságait, és az univerzum alapvető összetevőit még inkább képes lesz feltárni

– nyilatkozta az alkalomból Fabiola Gianotti, a CERN vezetője.

A CERN-ben folyó kutatások fő célja a részecskefizika standard modelljének minél alaposabb leírása. Az 1970-es évek elején vázolták fel a részecskefizika standard modelljét, amely az alapvető részecskék kölcsönhatásait vizsgálja gravitáció nélkül: az elektromágneses, a gyenge és az erős kölcsönhatást. A CERN nagy hadronütköztetőjében folyó kísérletek e standard modellt tesztelik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?