Szilvia
5 °C
16 °C

Új Snapdragon processzort kapnak a laptopok

2018.06.25. 09:17

Néhány mobiltelefon már tud úgy működni, mint egy számítógép, ám a gyártók csak azt használják ki, hogy ezek a csipek rendkívül magas órajelen működnek. Az igazság az, hogy a csúcskategóriás mobilokba beépített csipek még nem egészen arra lettek kitalálva, hogy számítógépet működtessenek. A Qualcomm azonban elhatározta, hogy a mobilipar után a pc-k piacát is meghódítja, erre lesz jó a készülő Snapdragon 1000-es lapkája.

Iparági pletykák szerint az SDM1000 csip valamivel nagyobb méretű, mint amiket a mobilokba építenek be, kétszer másfél centiméteres, bár az úgy értendő, hogy ez már minden összetevőt tartalmaz, amire egy gépben szükség van. A fogyasztása is viszonylag nagy, várhatóan 12 watt lesz, mert olyan bikának kell majd lennie, mint az Intel Core csipeknek. Magyarán a Qualcomm nem a bénácska Atom processzorral akar versenyezni, hanem egyenesen a csúcskategóriával.

Az Engadget azt írja, hogy az új csip akár 16 GB RAM-ot, két 128 GB-os tárolót és gigabites Ethernet csatlakozót is kezel majd. Mindezt Cortex-A76 architektúrára építve, amely az ARM szerint jelentős 35 százalékos gyorsulást hoz.

A Windows 10 elvileg készen áll arra, hogy ARM csipeken futtassák, és az Android is képes számítógépként működni, ha arra kényszerítik. Az Intelnek így már nemcsak a mobiliparból való kimaradása miatt kell aggódni, hiszen a saját területén is méltó kihívóra találhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?