Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Új Snapdragon processzort kapnak a laptopok

2018.06.25. 09:17

Néhány mobiltelefon már tud úgy működni, mint egy számítógép, ám a gyártók csak azt használják ki, hogy ezek a csipek rendkívül magas órajelen működnek. Az igazság az, hogy a csúcskategóriás mobilokba beépített csipek még nem egészen arra lettek kitalálva, hogy számítógépet működtessenek. A Qualcomm azonban elhatározta, hogy a mobilipar után a pc-k piacát is meghódítja, erre lesz jó a készülő Snapdragon 1000-es lapkája.

Iparági pletykák szerint az SDM1000 csip valamivel nagyobb méretű, mint amiket a mobilokba építenek be, kétszer másfél centiméteres, bár az úgy értendő, hogy ez már minden összetevőt tartalmaz, amire egy gépben szükség van. A fogyasztása is viszonylag nagy, várhatóan 12 watt lesz, mert olyan bikának kell majd lennie, mint az Intel Core csipeknek. Magyarán a Qualcomm nem a bénácska Atom processzorral akar versenyezni, hanem egyenesen a csúcskategóriával.

Az Engadget azt írja, hogy az új csip akár 16 GB RAM-ot, két 128 GB-os tárolót és gigabites Ethernet csatlakozót is kezel majd. Mindezt Cortex-A76 architektúrára építve, amely az ARM szerint jelentős 35 százalékos gyorsulást hoz.

A Windows 10 elvileg készen áll arra, hogy ARM csipeken futtassák, és az Android is képes számítógépként működni, ha arra kényszerítik. Az Intelnek így már nemcsak a mobiliparból való kimaradása miatt kell aggódni, hiszen a saját területén is méltó kihívóra találhat.