Olivér
4 °C
8 °C

Javult a Microsoft kissé rasszista arcfelismerője

2018.06.28. 09:16

Eddig súlyos tévedéseket produkált a Microsoft arcfelismerő algoritmusa, ha sötét bőrű egyének ültek a kamera elé, de a vállalat blogbejegyzése szerint az eszközei egyre pontosabbak. A hibaarány a sötét bőrű férfiaknál a huszadára csökkent, és kilenced részére a nőknél. A mesterséges intelligenciával működő rendszernek nem a kódjaival volt gond, hanem emberi mulasztás történt. Az zavarta össze, hogy a betanításához használt mintában jóval több volt a fehér bőrűekről készült fénykép, így a világosabb tónust jobban kezelte. 

A Microsoft azt állítja, hogy jelentősen kibővítette az AI-t betanító mintakészletét, és abban nagyobb arányban jelennek meg a sötétebb bőrárnyalatok.

Ha a gépi tanulási rendszereket úgy oktatjuk, hogy utánozza az előítéletes társadalom által hozott döntéseket, és ennek a társadalomnak az adatait használjuk fel, akkor ezek a rendszerek szükségszerűen reprodukálhatják ezeket az előítéleteket

– mondta Hanna Wallach, a Microsoft vezető kutatója a blogbejegyzésben.

Februárban az MIT Media Lab kutatói mutattak rá az arcfelismerő rendszerekben rejlő problémára, és megállapították, hogy a sötétebb bőrű nők 35 százalékának nemét nem ismerik fel ezek a rendszerek. A jelentés csak megerősítette, amit sokan évek óta gyanítottak: az arcfelismerő rendszereket korlátozott adatkészletekkel tanítják be.

Voltak ennél súlyosabb hibák is, például amikor a Google gorillaként azonosította a fekete férfiakról készült fotókat.

(The Verge)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?