Aliz
6 °C
14 °C

Kibékült az Apple és a Samsung

2018.06.28. 00:01

Az Apple és a Samsung már több százmillió dollárt költöttek csak a az óriási 2011 óta húzódó szabadalmi pereskedésükre, de most peren kívül megállapodtak, írja a CNN

2011-ben az amerikai cég perelte a koreaiakat azzal, hogy lenyúlták az iPhone formatervezését és számos olyan jellemzőjét, mint például a duplaérintéses zoomolást. 2012-ben meg is ítéltek az USA-ban több mint egymilliárd dolláros kártérítést az Apple-nek, amit aztán nagyjából a felére módosítottak. A persorozat során egyébként mindkét cég megvádolta a másikat szabadalom által védett jellemzők lenyúlásával. 

Az ügy 2016-ra a legfelsőbb bíróságra került, ahol végül visszadobták alsóbb szintre, hogy az ottani bíróság állapítsa meg ,hogy pontosan mennyit kell fizetnie a Samsungnak. A legfelsőbb bírósági szinten egyébként már olyan nagy cégek is támogatták a Samsung ügyét, mint a Facebook, a Google és az eBay. Ők azon az állásponton voltak, hogy ha az Apple nyer, az alapján újabb perek indulhatnak az iparágban, és szerintük ez károsan befolyásolná a modern technológia fejlődését. Nem egyértelmű ugyanis, hogy jó-e az a társadalomnak, ha le lehet védetni a duplaérintéses zoomot vagy a lekerekített téglalap alakú telefonformát.

A mostani megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra, a Samsung nem is kommentálta. Az Apple is csak egy hónappal korábbi nyilatkozatukat idézte be újra, amiben örülnek, hogy a Samsung fizet nekik, de szerintük ez az ügy nekik többről szól, mint a pénzről. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?