Aliz
6 °C
14 °C

50 millió dollárért kínálta a dark weben az izraeli kémprogramot egy bosszúálló alkalmazott

2018.07.06. 15:48
A hackereszközök piacán az egyik legerősebb szereplő, a titkosszolgálatoknak, hadseregeknek, rendőrségeknek leginkább telefonokat megfigyelő szoftvereket szállító, izraeli NSO Group volt alkalmazottját azzal vádolják, hogy ilyen programot lopott el munkáltatójától, majd ezt a netes feketepiacon 50 millió dollárért próbálta meg értékesíteni – írták meg izraeli lapok. Az IT Café cikke.

A beszámolók szerint a 38 éves alkalmazott az NSO legfejlettebb eszközcsomagjának, a Pegasusnak a forráskódját lopta el, és sokkal többet kért érte, mint amennyit az NSO szokott: ők egymillió dollárt számláznak ki telepítésenként.

Az NSO Group nemzetközi tevékenységét nemzetbiztonsági okokból az izraeli kormány igyekszik szigorúan ellenőrizni, például minden külföldi tranzakcióba be kell vonni a Nemzetbiztonsági Minisztériumot. Épp ezért a még júniusban letartóztatott alkalmazott ellen a lopás mellett a nemzetbiztonság veszélyeztetése is vádpont.

A vádirat szerint bosszúról van szó: amikor az illető rájött, hogy hamarosan el fogják bocsátani, kikapcsolta gépén a McAfee biztonsági szoftverét, majd a forráskódot egy külső meghajtóra másolta. Miután április 29-én valóban elküldték, a darkneten felvette a kapcsolatot egy potenciális vevővel – ám rosszul választott, mivel az maga jelezte az NSO-nak a történteket. A vállalat ezek után fordult a hatóságokhoz, akit június 5-én vették őrizetbe a gyanúsítottat.

A cikk eredetileg az IT Cafén jelent meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?