Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rekordmagasságba emelkedett a Blue Origin rakétája

2018.07.18. 19:10

Újabb sikeres rakétatesztet hajtott végre szerdán Jeff Bezos, multimilliárdos Amazon-főnök űrhajózási cége, a Blue Origin. A New Shepard rakétának ez volt a kilencedik tesztrepülése, a cég űrkabinja pedig rekordot ért el, 119 kilométerre emelkedett, azaz jócskán túllépte a közmegegyezés szerint az űr határának számító 100 kilométeres magasságot.

A 119 kilométeres magasságot egyébként azért sikerült elérni, mert a cég 2016 után ismét tesztelte az űrkabin saját vészhajtóművét, ami a rendes űrrepülések során csak akkor lép majd működésbe, ha valami félresikerül a felszállás közben.

A kabinban ezúttal is csak a cég Mannequin Skywalker névre keresztelt próbabája utazott, néhány tudományos kísérlettel együtt, ezúttal azonban rendesen próbára is tették őt, a vészhajtómű beindítása miatt ugyanis a kabin átmenetileg 10 G-s terhelésnek volt kitéve. A Blue Origin ugyanakkor megnyugtatott mindenkit, hogy ez még bőven elviselhető emberek számára is, főleg ha ennyire kevés ideig tart.

A próbarepülés a vészhajtómű beindításával együtt is sikerrel végződött, mind a rakéta, mind a kapszula rendben landolt.