18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Népszerű közösségi oldalon támadnak a pedofilok

2023.06.08. 10:43

Az Instagram algoritmusai segítik a pedofil hálózatokat abban, hogy illegálisan kereshessenek az oldalon kiskorúakat érintő szexuális tartalmakat és tevékenységeket − írta meg a The Wall Street Journal. 

A lap egy szerdán megjelent cikkben közölte, hogy a Stanford és a Massachusetts Amherst Egyetem kutatói együttműködve vizsgálták meg az Instagramon megjelenő gyermekpornográfiát. Mint írták, a pedofilok régóta használják az internetet,

viszont az Instagram nem csupán befogadója ezeknek a tevékenységeknek, de az oldal algoritmusai segítik is őket.

A lap szerint ugyanis az Instagram segíthet a pedofiloknak abban, hogy eljussanak azokhoz a személyekhez, akik illegálisan eladják a gyermekekről  készült tartalmakat.

A Meta is elismerte a hibát

A Meta szóvivője szerint a vállalat folyamatosan keresi a módját, hogy a lehető legjobb módon kezelje a visszaéléseket. Ugyanakkor elismerték:

voltak olyan esetek, amikor gyermekek szexuális zaklatásáról érkezett bejelentés, de nem tudtak mit tenni a visszaélések ellen.

 A cég szerint mindezt egy szoftverhiba okozta, amelyet azóta kijavítottak.

A lap szerint a kutatók azt tapasztalták, hogy az Instagramon rákereshetnek olyan hashtagekre, amelyek kifejezetten a pedofiloknak szólnak. Ezek segítségével olyan tartalmakat találtak, ahol gyermekekről szóló szexuális anyagokat hirdettek.

A vizsgálatkor tesztfiókokat is létrehoztak, ahonnan azonnal elérték az állítólagos gyermekszexuális tartalmak eladóinak és vásárlóinak ajánlásait, valamint a platformon kívüli tartalomkereskedelmi oldalakra linkelő fiókokat.

Hozzátették, hogy a többi internetes platform közül a Snapchat és a TikTok sem segítette elő a pedofilokat olyan módon, mint az Instagram. Visszaéléseket a Twitteren is találtak, azonban itt sokkal gyorsabban törölték a tartalmakat.