Izraeli katonai vírus lehet a Stuxnet

2010.12.16. 11:00
Két évvel vetette vissza az iráni atomprogramot a Stuxnet vírus - jelentette ki a Jerusalem Postnak adott interjújában Ralph Langer, vezető német biztonságtechnikai szakértő.

A Stuxnetet több szakértő minden idők leghatékonyabb és legkifinomultabb számítógépes kártevőjének tartja, ami a célpontválasztásával (kizárólag speciális ipari számítógépeket támadott meg, olyanokat, amiket atomerőművekben is használnak) együtt arra utal, hogy titkosszolgálati vagy katonai megrendelésre fejlesztett fegyverről van szó.

A Stuxnet-fertőzés majdnem olyan hatásos volt, mintha katonai csapást mértek volna az iráni atomlétesítményekre, sőt bizonyonyos szempontokból sokkal hatékonyabb is volt, hiszen nem tett kárt emberéletben, és nem is vezetett háború kitöréséhez - mondta a német szakértő, aki szerint ha az irániak biztosra akarnak menni, úgy ahogy van, kidobják az atomlétesítményeik megfertőzött számítógépeit, és új rendszert építenek.

A Stuxnet által okozott üzemzavarokról és károkról kevés hiteles információ áll rendelkezésre. Valószínűleg több urándúsító centrifuga tönkrement, és elképzelhető, hogy egy turbina is a Bushehr városában levő erőműben. Langer szerint az USA és Izrael az a két ország, amelyeknek az indítéke is megvolt az iráni atomlétesítmények elleni cybercsapásra, és ehhez megfelelő technológiai lehetőségeik és erőforrásaik is megvoltak (a vírus forráskódjának elemzése arra utalt, hogy óriási, akár több éves munka lehet a kódban. A neten keringő pletykák, és több, névtelenül nyilatkozó szakértő szerint az izraeli hadsereg high tech különítménye, a Unit 8200 állhat a háttérben.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM