Oszkár
20 °C
29 °C

Egymással harcolnak a féregvírusok

2004.03.03. 16:27
Az interneten naponta bukkannak fel újabb és újabb féregvírus-változatok. Most az egyik mutánsai a másik ellen fordultak. A Bagle.J féregvírus a elkezdte letörölni a Netsky-t, miközben a szerzők a kódba rejtve válogatott szitkokat szórnak a konkurenciára.
Mostanában alig telik el nap újabb fenyegető virtuális kórokozó felbukkanása nélkül. Miután a hétvégén felbukkant a Bagle féregvírus C-től G betűig terjedő öt változata, most újabb háromról kell beszámolni (H-tól J-ig).

Valódi újdonságot közülük az I és a J variáns nyújt: ez a két féregvírus a jelenleg széles körben elterjedt Netsky vírus ellen fordult. A Bagle.I vírus által hordozott üzenet: "Hey, NetSky, f*ck off you b*tch, don't ruin our business, wanna start a war?" (Hé, Netsky, te &@°÷/@&#, ne tedd tönkre az üzletünket, talán háborút akarsz kezdeni?) A Netsky szerzőinek válaszára a J változat tovább átkozódik.

A felhasználó hátán ölik egymást

A Bagle és a Netsky féregvírusok jelenleg a felhasználók erőforrásait használva harcolnak egymással a víruslisták első helyéért, vélik a Sophos szakértői. A jelek szerint a Bagle féregvírus szerzőit lenyűgözte a Netsky iránt hirtelen felfutó figyelem, és a vírus jelentette fenyegetésről szóló főcímek.

Várhatóan nem csillapodik a világhálóról fenyegető veszély miatti aggodalom. Erről a Bagle egymás után születő változatain kívül a Netsky és a MyDoom féregvírusok újabb mutánsai is gondoskodnak.

Dialógus

A Kaspersky rekonstrukciója alapján így alakulhatott a teljes üzenetváltás:

"Netsky.C"
we are the skynet - you can't hide yourself! - we kill malware writers
(they have no chance!) - [LaMeRz-->]MyDoom.F is a thief of our idea! -
-< SkyNet AV vs. Malware >- ->->

"Netsky.F"
Skynet AntiVirus - Bagle - you are a looser!!!!

És a választirádák:

"Mydoom.F"
to netsky's creator(s): imho, skynet is a decentralized peer-to-peer
neural network. we have seen P2P in Slapper in Sinit only. they may be
called skynets, but not your shitty app.

"Bagle.I"
Hey, NetSky, fuck off you bitch, don't ruine our bussiness, wanna start
a war ?

"Bagle.J"
Hey, NetSky, fu** off you bitch!

Naprakésznek és óvatosnak kell lenni

A vírusok gyors változása a vírusvédelmi cégeket is komoly kihívás elé állítja. A tapasztalatok szerint az alkalmazások naprakészen tartása egyre nehezebbé válik. A felhasználóknak javasolt naponta telepíteni a kiadott frissítéseket.

A szakértők emellett néhány fontos önvédelmi szabály betartását is hangsúlyozzák. Nem szabad például csatolt fájlokat megnyitni vagy végrehajtani, amíg nem lehet biztosan tudni, mit is tartalmaz valójában.

Töltsön le ingyenes vírusírtót:
- AVG Anti-Virus