Zita, Mariann
8 °C
21 °C

A Netsky és a Beagle új változatai támadnak

2004.03.03. 12:10
Folytatódik a vírusözön: szerdára Magyarországot is elérték a Netsky és a Beagle féregvírusok újabb változatai, melyeket alig néhány órával a legutóbbi vírusözönt okozó Netsky.D után fedeztek fel. Időközben a Netsky.D-t a legmagasabb veszélyességi fokozatba sorolták a fertőzött gépek száma alapján.
Az antivíruscégek hétfő óta két új változatát fedezték fel a Beagle féregnek, melyeket Beagle.H-nak és Beagle.I-nek neveztek el, és a Netsky új változata is felbukkant, mely az E betűt kapta.

Az új vírusokat a Symantec alacsony veszélyességi kategóriába sorolta, de keddre a McAfee már közepesen veszélyesnek ítélte a Beagle.H-t, a fertőzések számának jelentős növekedése miatt.

Átcsúszhat

A Beagle mindkét új változata .zip kiterjesztésű fájlokban terjed, melyek kinyitásához jelszóra is szükség van, ugyanúgy, mint a hétvégén felbukkant F és G jelű változatok esetében. A vírus készítői a levél szövegében tüntetik fel a jelszót. A levelek egyébként gyakran úgy néznek ki, mintha vírusfigyelmeztetések lennének egy rendszergazdától, a csatolt fájl pedig a víruseltávolító eszköz.

A jelszavas védelem miatt a féreg átcsúszhat egyes vírusszűrőkön, ha azok nem tudnak belenézni a fájlba, hogy azonosítsák vírust. Sok antivírus program azonban összehasonlító elemzéssel felismeri a férget.

Az új változatok csak kevéssé térnek el a korábbi verzióktól, szinte csak a tárgyban, a levelek szövegében és a mellékletek nevében, de ez gyakran éppen elég a gyanútlan felhasználók megtévesztéséhez.

Versengenek

A szakértők nem tudják, mi lehet a január közepe, a Beagle és a Mydoom első felbukkanása óta tartó virusözön oka, de versengő víruskészítőket sejtenek a háttérben. Erre utal az is, hogy a Netsky korábbi változatai eltávolították a Mydoomot, a Netsky.D pedig letakarítja a Beagle.C-t.

A Symantec időközben a legmagasabb veszélyességi fokozatba sorolta a Netsky.D-t a fertőzött gépek száma alapján.

Töltsön le ingyenes vírusírtót:
- AVG Anti-Virus