Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A kéziszámítógépeket támadja az új trójai

2004.08.06. 12:40
Megjelent az első valóban veszélyes kártevő pda-kra. A Brador hátsó ajtót nyit a fertőzött gépeken, és teljes irányítást ad a támadónak. A program írója az érdeklődőknek el is adná a trójait, amit azok hackertámadásokra vagy spamküldésre használhatnának.
A Backdoor.Brador.A vagy WinCE.Brador.a nevű program az első trójai kéziszámítógépekre, amely valóban veszélyes, és teljes irányítást ad a fertőzött gépek fölött a támadónak. Mint minden hasonló, hátsóajtót telepítő program, ez sem képes az önálló terjedésre, a felhasználónak a letöltött, emailben kapott vagy az asztali gépről szinkronizáláskor felmásolt fájlt futtatnia kell, hogy a trójai fertőzni tudjon. Emiatt nem is annyira veszélyes, a Symantec ötfokozatú skáláján a legalacsonyabb, 1-es minősítést kapta. A cég a szokásos figyelmeztetést adta ki, azt javasolja a felhasználóknak, hogy ne nyissanak meg ismeretlen forrásból származó fájlokat.

Az első Windows CE-vírust a múlt hónapban azonosították, ez a kutatók szerint "tanulmányvírus" lehetett, ugyanis nem tartalmazott kártékony kódokat, és valószínűleg nem is volt más célja, mint hogy demonstrálja saját fertőzőképességét. A Duts névre keresztelt vírus szerzője valószínűleg tagja annak a 29A VX néven futó csoportnak, amely június közepén létrehozta a világ első mobilvírusát, az elterjedtebb Symbian operációs rendszeren futtatható Cabirt.

Zombikölcsönző

A Kaspersky Labs szerint a Bradort orosz programozó készíthette, az ő általuk megvizsgált verzió különben orosz nyelvű levélben is érkezett, orosz címről. Az antivíruscég közölte: a program készítője azt is felajánlotta, hogy eladja az érdeklődőknek a trójait. A vásárlók így irányítás alá vonhatják a fertőzött kéziszámítógépeket, és hackertámadásokra vagy spamküldésre használhatják őket. Ez a módszer egyébként nem ismeretlen, a Scotland Yard éppen a múlt hónapban vizsgált egy ilyen "zombikölcsönző"-rendszert.

Bár a mobiltelefonokra és kéziszámítógépekre írt vírusok még gyerekcipőben járnak, az antivíruscégek és a pda-gyártók már fejlesztenek biztonsági szoftvereket ezekre a készülékekre. A Microsoft közölte, hogy eddig nem szerzett tudomást vírusfertőzésről, de javasolta a felhasználóknak, hogy telepítsenek vírusirtó szoftvert, és kapcsolják be a jelszavas védelmet kéziszámítógépeiken.